SD: Niko neće osvojiti apsolutnu vlast, nudimo platformu za formiranje buduće vlasti

SD ukazuje i na važnost pomirenja u Crnoj Gori, "ali ne na vrijednostima koje negiraju, nego koje jačaju crnogorsku državnost"
32 komentar(a)
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 10.10.2016. 13:52h

Socijaldemokrate (SD) Crne Gore predstavile su danas Pregovaračku platformu za formiranje buduće vlasti koju će, kako su saopštili, ponuditi javnosti i potencijalnim koalicionim partnerima koji prihvataju političke i programske principe te partije.

„Kako je izvjesno da nakon ovih izbora niko neće osvojiti apsolutnu vlast, u skladu sa našim opredjeljenjem da vodimo jasnu politiku, platformu nudimo crnogorskoj javnosti i našim potencijalnim koalicionim partnerima, kako bi već sad znali šta će biti predmet našeg interesovanja tokom tih razgovora“, saopštile su Socijaldemokrate.

Kako su kazali na konferenciji za novinare, potencijalni koalicioni partneri mogu biti oni politički subjekti koji prihvataju političke i programske principe, odnosno temeljna vrijednosna opredjeljenja Socijaldemokrata, koji su navedeni u preambuli Platforme za formiranje buduće razvojne većine.

U preambuli se navodi da Platformu predlažu polazeći od činjenice da su zajedno sa svojim partnerima obnovili državnu nezavisnost i uveli Crnu Goru u evroatlanstku porodicu, i "cijeneći da pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u predstavlja strateško opredjeljenje naše države, kojem do kraja moramo biti posvećeni, jer tako najbolje doprinosimo zaokruživanju nezavisnosti Crne Gore“.

„Ali i shvatajući da se sa protivnicima NATO-a ne mogu sprovoditi obaveze koje proizilaze iz članstva u ovoj organizaciji“, dodaje se u preambuli.

SD ukazuje i na važnost pomirenja u Crnoj Gori, "ali ne na vrijednostima koje negiraju, nego koje jačaju crnogorsku državnost".

Platformu, kako su naveli, predlažu znajući da Crnoj Gori ne treba dalja polarizacija i nove podjele, nego okupljanje oko vizije snažnog ekonomskog razvoja, i „sigurni da insistiranje na pogrešnom modelu razvoja ekonomije može biti jednako opasno kao i antidržavna politika određenih političkih subjekata“.

U preambuli se navodi i da SD Platformu predlažu svjesni da Crna Gora treba da se mijenja, ali ne i da se pod tim izgovorom ruši, i ukazujući na činjenicu da su partner svima koji podstiču, a alternativa onima koji sputavaju razvoj.

„Uvjereni da u Crnoj Gori moramo više da stvaramo, ali i da pravednije i poštenije dijelimo stvoreno, i imajući u vidu da smo posvećeni otvaranju novih radnih mjesta, pravednoj raspodjeli stvorenog, a posebno stvaranju više šansi za mlade ljude u Crnoj Gori“, dodaje se u preambuli.

U SD smatraju da na predstojećim izborima niko neće osvojiti apsolutnu većinu, i da je neophodno da se prilikom formiranja buduće vlasti pregovara o programu, a ne o funkcijama i pozicijama.

Zato, kako su naveli, predlažu Platformu u kojoj se navodi da će sa potencijalnim koalicionim partnerima razgovarati o novim radnim mjestima, državnoj razvojnoj banci i novom modelu rasta, mladima i transformacija programa stručnog osposobljavanja, kao i o energetskoj nezavisnosti i modernoj infrastrutkturi.

U Platformi se navodi da će teme razgovora sa potencijalnim partnerima SD biti i bolja valorizacija prirodnih resursa, ravnomjeran regionalni razvoj, kvalitetno zdravstvo i obrazovanje, kao i „modernizaciji pružanja usluga od strane države“.

Bonus video: