DPS: Danilović stavio potpis na gubitnički alibi opozicije

Iz DPS-a su rekli da je Danilović 2. jula, "suprotno izbornom zakonodavstvu i podzakonskim aktima u ovoj oblasti" formirao, u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koordinacioni tim koji će mu pomoći u praćenju implementacije izbornog procesa
84 komentar(a)
DPS, Sigurnim korakom, Foto: Facebook/DPS
DPS, Sigurnim korakom, Foto: Facebook/DPS
Ažurirano: 10.10.2016. 11:38h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović je, nepotpisivanjem Biračkog spiska, stavio potpis na gubitnički alibi opozicije 16. oktobra i priznao neuspjeh za loše odrađen posao u Vladi izbornog povjerenja, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te partije su zbog, kako je saopšteno, sve učestalijih optužbi na račun promjena u Biračkom spisku, a usljed činjenice da je taj dokument već skoro pet mjeseci u isključivoj nadležnosti opozicije, podsjetili na nekoliko činjenica.

Iz DPS-a su rekli da je Danilović 2. jula, "suprotno izbornom zakonodavstvu i podzakonskim aktima u ovoj oblasti" formirao, u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koordinacioni tim koji će mu pomoći u praćenju implementacije izbornog procesa.

O zakonitosti njegovog formiranja, kako su rekli, ne treba trošiti riječi, ali se treba podsjetiti na "rezultate".

"Prva od "nepravilnosti" koje su dovele u pitanje održavanje izbora bila je validnost ličnih karata. Ministar je tada kazao da je za održavanje izbora potrebno prilagoditi realnost zakonu, odnosno praviti nove lične karte, što je skup i dug proces. Lične karte nijesmo mijenjali, izbori će se održati kada je planirano, a sto se tiče ministrove "ekskluzive", tresla se gora rodio se miš", saopšteno je iz DPS-a.

Danilović se, kako se navodi, u Plužinama 5. oktobra "pohvalio da je u tehničkom smislu, Birački spisak doveden do mjere pristojnog i sređenog, i dodao da je najveći protivnik Biračkog spiska zakonsko rješenje pisano rukom sadašnje parlamentarne većine".

"Neko bi pomislio da je DPS bio ta parlamentarna većina. Ali avaj! Lično su Danilović i drugovi donijeli ovo zakonsko rješenje. DPS je bio uzdržan", navode iz te partije.

Kako su rekli, ostalo je da pojasne i pompeznu izjavu o više od sto hiljada izmjena u Biračkom spisku. "Što je takođe rezultat promjena izbornog zakonodavstva koje su, ponavljamo – podržali Danilović i drugovi, a DPS bio uzdržan".

"Kada već ne razumiju promjene za koje su glasali, ili razumiju pa njima sada nevješto politički manipulišu, da pojasnimo radi javnosti: više od trećine promjena u biračkom spisku je tehnička promjena, radi se o promjeni broja, naziva ulice i slično. Biračko mjesto se uspostavlja na osnovu registra prebivališta, a sistem po automatizmu definiše poziciju glasačkog mjesta na osnovu prijavljene adrese građanina", rekli su iz DPS-a.

Kako se navodi, pravi je problem kako će MUP obavijestiti sve birače o promjeni Biračkog spiska.

"Kao najveća politička partija, sa najvećom podrškom građana, jasno je i da smo najviše zabrinuti da li će Danilović dobro odraditi svoj posao", dodaju iz DPS-a.

Ali o tome, saopšteno je, ne brinu samo u DPS-u. "Već i posmatrači misije OEBS/ODIHR koji su u privremenom izvještaju izrazili zabrinutost u pogledu kapaciteta i resursa MUP-a da pravovremeno informišu birače o izmjenama u biračkom spisku".

"Na kraju, kada vidimo da su svi petomjesečni pokušaji diskreditacije sistema propali, možemo da zaključimo da je jedino sigurno da je Danilović nepotpisivanjem Biračkog spiska, stavio potpis na gubitnički alibi opozicije 16. oktobra i priznao neuspjeh za loše odrađen posao u Vladi izbornog povjerenja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: