BS: Put Gusinje-Podgorica otvoriti sa izgradnjom ZGP Zatrijebačka Cijevna-Grabon

"Bošnjačka stranka smatra da je put od Gusinja do Podgorice neophodan kako bi se najmlađoj opštini u Crnoj Gori dala šansa za ubrzani razvoj i bolju povezanost sa glavnim gradom"
346 pregleda 3 komentar(a)
Bošnjačka stranka, Foto: Bošnjačka stranka
Bošnjačka stranka, Foto: Bošnjačka stranka
Ažurirano: 06.10.2016. 11:35h

Pozivamo predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i Vladu Crne Gore da, u skladu sa svojim ingerencijama, utiču da put koji građanima Gusinja rastojanje do Podgorice, umjesto 210 kilometara skraćuje tri puta, bude otvoren sa izgradnjom ZGP Zatrijebačka Cijevna-Grabon. Riječ je o putnom pravcu Gusinje-Vrmoša-Tamara-Dinoša-Podgorica, navodi se u pismu koje je Bošnjačka stranka(BS) uputila Vujanoviću i Vladi Crne Gore.

"Bošnjačka stranka smatra da je put od Gusinja do Podgorice neophodan kako bi se najmlađoj opštini u Crnoj Gori dala šansa za ubrzani razvoj i bolju povezanost sa glavnim gradom. Bošnjačka stranka je bila inicijator pokretanja procesa vraćanja statusa Opštine Gusinje, te se osjeća odgovornom, za to što je opština Gusinje sada ostavljena na pola puta. Ovaj putni pravac, koji je bio u funkciji vjekovima, a zatvoren 1948. godine, jedini je način da se uspostavi alternativni put bilo gdje iz Gusinja, jer za sad se iz Gusinja može samo u Plav", navodi se u pismu BS.

Iz ove partije dodaju da su prednosti postojanja ovog puta velike.

"Skratio bi se put do Podgorice sa sadašnjih 210 kilometara na oko 70 kilometara i Gusinje bi time postala najbliža opština sa sjevera Podgorici. Predstavlja vezu Crne Gore i Albanije i podstiče razvoj i bolju povezanost pojedinih nerazvijenih područja. Uvezivanjem ovog puta aktiviraće se i trasa starog puta koji je iz Gusinja vodio prema Skadru", piše u pismu.

Iz BS su kazali da prema saznanjima koje posjeduju, Albanija će ubrzo završiti kompletnu rekonstrukciju i izgradnju puta, na svojoj teritoriji, koji treba da poveže Gusinje i Podgoricu.

"Podsjećamo da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, povodom Dana Opštine Plav, iskazao zadovoljstvo da je već izvjesno da će iduće godine biti završen put od Plava, preko Gusinja do Podgorice. Iste informacije, odnosno da će put biti gotov do 2017. godine čuli smo i iz Vlade Crne Gore, konkretno iz resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Ministarstvo unutrašnjih poslova je 16. marta 2016. godine, predložilo Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da se planiraju sredstva u Kapitalnom budžetu za 2017. godinu za rekonstrukciju dionice puta Dinoša – budući Zajednički granični prelaz (ZGP) Zatrijebačka Cijevna (CG) – Grabon (AL)", ističe se u pismu.

Iz BS su rekli i da je Direkcija za saobraćaj izradila Glavni projekat rekonstrukcije ove dionice puta, u dužini od 17 kilometar na teritoriji Crne Gore.

"U okviru Strateškog projekta Programa prekogranične saradnje Crna Gora – R.Albanija (IPA komponenta II), Evropska unija je odobrila Crnoj Gori i Albaniji 3,6 miliona eura i u okviru tih sredstava, između ostalog, izgradiće se ZGP Zatrijebačka Cijevna-Grabon, na teritoriji Crne Gore. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori izabrala je izvođača radova za izgradnju ovog ZGP. Potpisan je Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Albanije o otvaranju ovog ZGP 28. juna 2012.godine ("Službeni list CG"-Međunarodni ugovori, broj 12/2012). Takođe, potpisan je i Protokol o sprovođenju zajedničke granične kontrole na ovom ZGP", piše u pismu.

Stoga, BS pozivamo i moli Vujanovića i Vladu Crne Gore da iskoriste svoj autoritet i zakonska ovlašćenja kako bi podsjetili Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na obavezu usaglašavanja aktivnosti na povezivanju putnog pravca Gusinje-Podgorica preko teritorije Albanije i obavezu rekonstrukcije puta od Dinoše do budućeg zajedničkog graničnog prelaza, kako bi putni pravac mogao da bude otvoren sa izgradnjom ZGP Zatrijebačka Cijevna-Grabon.

"Bez ikakvih pretenzija ali vođeni željom da efikasno ostvarimo zacrtane programske ciljeve Bošnjačke stranke, u obavezi smo da iniciramo Vaš pod­sti­ca­j nadle­žnih u Vladi Cr­ne Go­re da putni pravac Gusinje-Vrmoša-Tamara-Dinoša-Podgorica bude što prije u funkciji. Vrijeme je da priča o navedenom putnom pravcu stara oko sedam decenija konačno dobije svoj srećan kraj. Da budemo istrajni, obavezuju nas naši sugrađani i nesebična podrška gusinjske mnogobrojne dijaspore", zaključuje se u pismu koje je BS poslala Vujanoviću i Vladi Crne Gore.

Bonus video: