Lazović: Program SD-a garantuje 5.500 novih radnih mjesta godišnje

Lazović je kazao da će transformisati program stručnog osposobljavanja visokoškolaca
0 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Vujica Lazović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 05.10.2016. 15:13h

Socijaldemokrate su se u svom izbornom programu posvetile ekonomskom razvoju, očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na zapošljavanje mladih. Namjera nam je da na godišnjem nivou, u narednih 5 godina, otvaramo minimum 5.500 novih radnih mjesta. Mi ne sijemo lažne nade i iluzije već su to precizni podaci, koji proizilaze iz našeg izbornog programa “Dosljedno za nova radna mjesta, za pravednije i solidarnije društvo i za više šansi za mlade ljude”, izjavio je prof. dr Vujica Lazović, potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore.

"Osnovaćemo državnu razvojnu banku, sa početnim kapitalom od 100 miliona eura, koja će pod povoljnijim uslovima od komercijalnih banaka finansirati mala i srednja preduzeća i porodične firme, ali i projekte od državnog značaja - infrastrukturne i druge razvojne projekte. Na ovaj način će svake godine biti otvoreno oko 3.000 novih radnih mjesta. Posebne linije u vidu beskamatnih kredita će biti koncipirane za zapošljavanje visokoškolaca, mladih poljoprivrednika, građana koji su ostali bez posla kao tehnološki viškovi, dugoročno nezaposlenih, za socijalno preduzetništvo i slično", kazao je Lazović.

On je dodao da će transformisati program stručnog osposobljavanja visokoškolaca.

"Oko 10 miliona eura, koliko se godišnje do sada izdvajalo za ovaj program, preusmjerićemo za kreditiranje stalnog zapošljavanja visokoškolaca. S obzirom da je finansijska projekcija vrijednosti jednog radnog mjesta oko 10.000 eura, na ovaj način bi u naredne četiri godine bilo 4.000 novih radnih mjesta za visokoškolce. Dakle, beskamatno ćemo sa po 10.000 eura za jedno radno mjesto kreditirati poslodavce koji će biti u obavezi da zaposle visokoškolce u periodu od najmanje 4 godine od dobijanja kredita", precizirao je Lazović.

Naglasio je da je cilj Socijaldemokrata još intezivnija ulaganja u putnu, željezničku, lučku i energetsku infrastrukturu.

"Samo će izgradnja II bloka Termoelektrane u Pljevljima sačuvati postojećih 1.200 i otvoriti nekoliko stotina novih radnih mjesta. Projekat podmorskog kabla, sa druge strane podrazumijeva angažman oko 500 lica i više od 30 lokalnih kompanija samo za određene faze, a tokom najzahtjevnije faze u realizaciji ovog dijela projekta, svakodnevno će biti upošljeno preko 200 ljudi. Da ne pominjemo projekat autoputa na kojem će tokom naredne dvije godine biti angažovano po oko 3.500 hiljade radnika", dodao je.

Lazović je napomenu da se u njihovom programu nalazi i novi model gazdovanja šumama.

"Zalažemo se i za značajniju finansijsku podršku preduzetnicama, kroz osnivanje Garantnog fonda za žene preduzetnice, s ciljem da se olakša pristup finansijskom tržištu i obezbijede povoljniji uslovi kreditiranja od onih koje nude banke. Na taj način će godišnje biti otvoreno nekoliko stotina novih radnih mjesta. Socijaldemokrate su strastveno i dosljedno posvećene tom cilju, otvaranju novih radnih mjesta i zapošljavanju mladih. Po tom osnovu će, samo na osnovu rješenja koja smo prepoznali u našem izbornom programu, na godišnjem nivou biti otvoreno oko 5.500 novih radnih mjesta", zaključio je Lazović.

Bonus video: