Marković: Nema razloga da Danilović ne potpiše birački spisak

Marković je ocijenio da je birački spisak odličan i pouzdan
83 pregleda 13 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.10.2016. 09:10h

Otisci prstiju 102 osobe, za koje je provjera AFIS sistema pokazala da se poklapaju sa drugima, nemaju dupli identitet, već se radi o zakazivanju aparata za uzimanje otiska ili propustu administracije, smatra potpredsjednik Vlade, Duško Marković.

U reagovanju na izjavu ministra unutrašnjih poslova, Gorana Danilovića koji je u utorak saopštio da je provjera AFIS sistema pokazala da su u biračkom spisku 102 osobe čiji se otisci prstiju poklapaju sa drugima, Marković je kazao da nije iznenađenje da Danilović u kontinuitetu daje izjave oko biračkog spiska koje zbunjuju javnost.

On je podsjetio na navode Danilovića da crnogorske lične karte nijesu adekvatne i da su nepouzdane. “Danas se o tome ne govori”.

Marković je ocijenio da je birački spisak odličan i pouzdan.

Kako je kazao, dok je tri mjeseca bio u Ministarstvu, bio je u prilici da obezbijedi provjeru biračkog spiska kroz tek isporučeni AFIS sistem.

“Tada smo utvrdili jedan dupli identitet i 272 nepravilnosti kod uzimanja biračkog otiska”, kazao je Marković novinarima.

On je, govoreći o potpisivanju biračkog spiska, ponovio da Zakon ne predviđa mogućnost da se birački spisak ne potpiše, nego da nadležna institucija obezbijedi validan birački spisak.

“Tako da Danilović ima zakonsku obavezu da to obezbijedi. Mislim da će se utvrditi ove činjenice i da nema razloga se on ne potpiše i da na taj način i, i kroz birački spisak, obezbijede uslovi za održavanje izbora”, zaključio je Marković.

On je, komentarišući izjavu Danilovića da se to svelo na 102 slučaja, rekao da je u međuvremenu otklonjeno oko 170 nepravilnosti prilikom uzimanja otiska prsta.

“Želim da istaknem da se ne radi o duplim identitetima, ili vjerujem da se ne radi o tome, jer sva ta lica imaju različita identifikaciona dokumenta koja sadrže i fotografiju, i potpis, i matični broj”, saopštio je Marković.

On smatra da se radi o pogrešno uzetom otisku.

“Može se desiti da se radi i o zakazivanju aparata za uzimanje otiska, a može se desiti i da je administracija napravila propust kada su u pitanju starije osobe i da je dozvolila da u njihovo ime otisak daju njihovi srodnici”, naveo je Marković.

On je poručio da bi bolje bilo da se u periodu prije izbora radilo na otklanjanju tih preostalih nedostataka u uzimanju otiska, “nego što smo pravili političku pričukoja je trebalo da dovede u pitanju kvalitet, ili pouzdanost biračkog spiska”.

Bonus video: