Partije i dalje kriju kako finansiraju kampanju

U izvještaju se ističe da je Državna izborna komisija (DIK) povećala operativne i kadrovske kapacitete i ispunila zakonske rokove, ali da su tokom sastanaka Komisije primijećene povremene tenzije između predstavnika političkih partija
6 komentar(a)
Sedmoj izbornoj konvenciji Savjeta mladih DPS-a Glavnog grada, Foto: Filip Roganović
Sedmoj izbornoj konvenciji Savjeta mladih DPS-a Glavnog grada, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.10.2016. 06:51h

U dosadašnjem dijelu izborne kampanje većina stranaka kršila je zakon o finansiranju političkih subjekata, navodi se u privremenom izvještaju posmatračke misije OSCE/ODIHR. U izvještaju koji je objavljen juče, podsjeća se da je Agencija za sprečavanje korupcije objavila da su samo dvije partije otvorile posebne račune u banci i dostavile izvještaje, iako je to zakonska obaveza. Misija OEBS-a prati izbore u Crnoj Gori sa 12 posmatrača a, kako su ranije naveli, još 100 će biti angažovano tokom izbornog dana.

“Nekoliko sagovornika Posmatračke misije tvrdi da je visok kvalitet materijala kampanje DF-a posljedica finansiranja iz inostranstva. Uprkos činjenici da je retorika većine učesnika bila umjerena, neke izjave su okarakterisane kao uvredljiv rječnik. Pored toga, određen broj sagovornika izrazio je zabrinutost da vladajuća partija uživa institucionalnu prednost nakon 25 godina na vlasti”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se ističe da je Državna izborna komisija (DIK) povećala operativne i kadrovske kapacitete i ispunila zakonske rokove, ali da su tokom sastanaka Komisije primijećene povremene tenzije između predstavnika političkih partija. U Misiji su izrazili zabrinutost zbog kratkog vremenskog perioda za obuku biračkih odbora i istakli da civilni sektor i međunarodni posmatrači imaju nesmetan pristup sjednicama DIK-a.

“Neki sagovornici postavljaju pitanje transparentnosti nakon što je medijima zabranjen pristup sjednicama. Osim toga, na njihovoj internet stranici su objavljene samo neke od odluka i zapisnika sa sastanaka”, piše u izvještaju i podsjeća da su u MUP-u obavezni da obavijeste birače o promjenama u biračkom spisku.

“Veći broj sagovornika misije izrazio je zabrinutost zbog kapaciteta i resursa MUP-a da blagovremeno obavijesti birače”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: