Predsjednik rumunskog Senata: Crna Gora važan činilac konsolidacije Zapadnog Balkana

Tarićeanu je, po završetku susreta sa Pajovićem, kazao da će Rumunija danas napraviti jedan važan korak u cjelokupnom procesu ratifikacije Protokola Crne Gore o pristupanju NATO-u
2 komentar(a)
Darko Pajović Kalin Tarićeanu, Foto: Kabinet predsjednika skupštine
Darko Pajović Kalin Tarićeanu, Foto: Kabinet predsjednika skupštine
Ažurirano: 04.10.2016. 12:11h

Rumunija podržava povećanje sigurnosti i mira na Zapadnom Balkanu i Crna Gora će postati važan činilac koji će taj proces konsolidacije u regionu učiniti još snažnijim, poručio je predsjednik rumunskog Senata, Kalin Tarićeanu.

Predsjednik crnogorske Skupštine, Darko Pajović, je na početku zvanične posjete Rumuniji razgovarao sa Tarićeanuom i predsjednikom Predstavničkog doma rumunskog Parlamenta Florinom Iordakeom.

Tokom tih razgovora, kako je saopšteno iz Pajovićevog kabineta, istaknut je veliki značaj ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

„Pajović je zahvalio na brzoj ratifikaciji, koja je od velikog značaja ne samo za Crnu Goru nego i region. Predsjednik crnogorskog parlamenta istakao je da prijateljske države šalju poruku našim građanima da je Crnoj Gori mjesto na Zapadu, sa demokratskim, razvijenim državama i da nema više okretanja prošlosti i destruktivnim politikama“, kaže se u saopštenju.

Pajović je, dodaje se, informisao sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na nedavno formiranu Vladu izbornog povjerenja.

„Sporazumom vlasti i opozicije Crna Gora je, kao mlada demokratija, obezbijedila političku stabilnost za pripremu fer i slobodnih izbora, kao i kontinuirani nastavak EU i NATO integracija“, kaže se u saopštenju.

Tarićeanu je, po završetku susreta sa Pajovićem, kazao da će Rumunija danas napraviti jedan važan korak u cjelokupnom procesu ratifikacije Protokola Crne Gore o pristupanju NATO-u.

„Mi želimo da pružimo podršku u povećavanju sigurnosti i mira u regionu Zapadnog Balkana i mislim da će Crna Gora postati važan činilac koji će taj proces konsolidacije u regionu učiniti još snažnijim“, rekao je on.

Kako je kazao Tarićeanu, ulazak u NATO će mnogo pomoći Crnoj Gori u pregovaračkom procesu sa EU, a državu će učiniti atraktivnijom za investitore i ojačati njene ekonomske performanse.

„Crna Gora će postati ono što većina želi, a to je da bude jedna moderna i zapadno orijentisana zemlja“, dodao je on.

Pajović je saopštio da je Rumunija velika prijateljska država koja kontinuirano pruža bezusolovnu podršku evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore.

„Zvanični Bukurešt razumije značaj procesa proširenja za Balkan, kao i promovisanja politike otvorenih vrata. Za Crnu Goru dragocjeno je integrativno i ekonomsko iskustvo Rumunije. Intenzivnija saradnja parlamenata dviju država dobar je put za prenošenje tih iskustava“, rekao je Pajović.

Bonus video: