Sumnjivi otisci za 108 građana

Podaci o "problematičnim" osobama i za pet birača koje Afis nije prihvatio, poslati su na vještačenje
90 pregleda 9 komentar(a)
AFIS sistem, Foto: Gov.me
AFIS sistem, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.10.2016. 10:12h

Za 108 osoba u biračkom spisku ne poklapaju se otisak prsta i identitet, pa bi oni mogli biti dupli birači.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) utvrdilo je primjenom Afis sistema da su te osobe “problematične”, ali će konačan stav o tome dati Forenzički centar, gdje su podaci upućeni na vještačenje, saznaju "Vijesti”.

Kroz Afis sistem su u subotu i juče upoređeni otisci prstiju iz baze podataka u kojoj su građani sa identifikacionim dokumentima, i spisak birača iz biračkog spiska.

Podatke za pet birača Afis sistem, kako je rečeno “Vijestima”, nije htio da procesuira ali je i to upućeno u Forenzički centar. Zbog čega se to desilo, Koordinaciono tijelo MUP-a juče nije dobilo objašnjenje.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović rekao je u subotu da se provjerava 530.000 otisaka, kao i da će provjera biti urađena još jedanput prije potpisivanja biračkog spiska.

MUP je u maju ove godine, prije nego je opozicija preuzela taj resor, već jednom radio provjeru biračkog spiska. Tada je objavljeno da su upoređeni podaci za 514.984 birača, odnosno, svih koji su 24. marta bili upisani u birački spisak, a za koje je MUP imao podatke.

"Rezultati su pokazali da jedno lice ima dupli identitet. Ovo znači da se u biračkom spisku nalazi jedno lice koje ima dva matična broja. Riječ je o istom licu”, pojasnila je tada načelnica Sektora za informacione tehnologije Nataša Starovlah Knežević.

Ustanovljeno je i da se za 272 osobe otisci poklapaju, ali da one imaju različite podatke i fotografiju. Predstavnici MUP-a će o biračkom spisku danas razgovarati sa članovima skupštinskog Odbora za praćenje pripreme izbora.

Na tom odboru čelnici DIK-a juče su poručili da je MUP odgovoran za stanje u biračkom spisku, koje je proizvod rada u područnim jedinicama tog resora.

Bonus video: