Političke partije na Facebooku - predizborna analiza

Vlast uveliko zaostaje za opozicijom. Demokratski front ima preko 30.000 lajkova, što je više od DPS-a, Ključa i Demokrata zajedno
65 pregleda 95 komentar(a)
Izbori 2016. godine
Izbori 2016. godine
Ažurirano: 03.10.2016. 09:23h

Što su bliži izbori, to nam na Facebooku, Youtube-u i na svim mogućim vebsajtovima sve više i više iskaču postovi, baneri i video-klipovi kojim političke partije žele da osvoje birače pred izbore koji nas čekaju 16. oktobra.

U moru sadržaja koji je kreiran u prethodnih nekoliko mjeseci kampanje, mogli smo vidjeti nevjerovatno uspješne marketinške projekte nekih partija, ali isto tako, i neke potpune promašaje. Pošto u Crnoj Gori još uvijek nije rađena analiza kvalitativnih reakcija publike na politički marketing (ona najrealnija će biti urađena 16. oktobra), jedini način na koji možemo da analiziramo marketinški uspjeh do sada je kvantitativni.

Facebook je ubjedljivo najpopularnija društvena mreža u Crnoj Gori i može se reći da je ova platforma najbolji pokazatelj nečije popularnosti ili uticaja koji neka partija ima. Što se tiče zvaničnih Facebook stranica političkih partija u Crnoj Gori, na ubjedljivo prvom mjestu je stranica DF - Mi ili On sa preko 30.000 lajkova. Nakon nje slijede Demokratska Partija Socijalista Crne Gore sa 11.700, URA sa 9.100, Demokrate sa 6.700. Značajno manje lajkova na Facebooku imaju SNP i Demos (približno isto) - po oko 1.650 lajkova. Zvanična FB stranica Velike koalicije Ključ takođe nema impresivne brojke - nju prati oko 3.700 ljudi. Doskorašnji partneri, a sada ljuti neprijatelji, SDP i SD se bore za nadmoć u lajkovima - trenutno vodi SDP sa 6.780 u odnosu na 6.500 SD-a.

Iako, naravno, Facebook lajkovi ne predstavljaju jasnu sliku podrške birača određenoj partiji, činjenica da je između 2 glavna oponenta na ovim izborima (Demokratskog fronta i DPS-a), razlika 3 puta veća u korist DF-a. govori o kvalitetu kampanja koje ove dvije partije vode, i ide u prilog tezi da je većina glasača uz DPS zato što "moraju" da budu zbog straha i raznih ucjena. Sa druge strane, po raznim analizama, DF je izuzetno kvalitetnom kampanjom privukao i glasače koji ranije nisu razmišljali o glasanju za tu koaliciju, pa čak i neke bivše glasače DPS-a.

Ono što je sigurno - cijela Crna Gora pomno prati politička dešavanja na društvenim mrežama, a ako je suditi po broju lajkova i, generalno, aktivnosti crnogorskih građana na Facebooku: vlast će nakon 16. oktobra sigurno biti smijenjena.

(PROMO)

Bonus video: