PROVJERA PODATAKA KOJI SE ODNOSE NA BIRAČE

Danilović: Počinje provjera AFIS sistema

„Nadam se da ukoliko budemo imali pošten izborni dan i pošten izborni proces da ćemo imati i pošteno prihvatanje rezultata. Bude li manipulacija, svako ima pravo da na njih odgovori na zakonit način“
64 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2019. 15:37h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počečo je danas u 13 sati proceduru prve provjere podataka koji se odnose na birače korišćenjem AFIS sistema, najavio je resorni ministar, Goran Danilović.

On je pojasnio da softver treba da uporedi međusobno sve otiske prstiju u bazi koja ima 530 hiljada građana u ovom trenutku upisanih u birčki spisak.

„Nakon toga ćemo dobiti eventualno poklapanje određenih otisaka, što bi značilo da postoje duplo upisani birači“, kazao je Danilović novinarima na svečanoj dodjeli nagrada zaposlenima u MUP-u.

On je rekao da MUP neće sam niti odokativno određivatii postoje li duplo upisani, već je predviđena procudura po kojoj duplikacije identifikuju ljudi kojima je to profesionalni posao.

Kako je rekao, prethodno će to konstatovati predstavnici u Radnoj grupu i odmah, eventualno, uputiti podatke Forenzičkom centru.

„Nadam se da će sve to biti u redu i da rezultati neće dovesti u pitanje izborni proces“, poručio je Danilović.

On je podsjetio da je u pitanju složena procedura za koju se nada da će biti okončana za 24 sata.

„Podsjećam AFIS sistem upoređuje jedan otisak prsta sa svakim drugim od 530 hiljada drugih“, precizirao je Danilović.

On je ponovio da će provjera AFIS sistema biti sprovedena još jednom prije potpisivanja biračkog spiska.

Na pitanje da li očekuje da će političke tenzije prerasti u moguće sukobe, Danilović je kazao da nije vido najavu nečega što bi trebalo da brine.

„Nadam se da ukoliko budemo imali pošten izborni dan i pošten izborni proces da ćemo imati i pošteno prihvatanje rezultata. Bude li manipulacija, svako ima pravo da na njih odgovori na zakonit način“, istakao je Danilović.

Preporučujemo za Vas