Starovlah „zaključala vrata” Daniloviću

MUP je ponovo pokrenuo proceduru provjere biračkog spiska korišćenjem AFIS-a jer je ranije saopšteno da samo jedan građanin ima dupli matični broj
444 pregleda 76 komentar(a)
Nataša Knežević Starovlah, Foto: TV VIjesti
Nataša Knežević Starovlah, Foto: TV VIjesti
Ažurirano: 01.10.2016. 06:29h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović postavio je službenicu Sektora za informacione tehnologije Tatjanu Drobnjak za vršioca dužnosti rukovodioca tog resora, dok je šeficu Natašu Knežević Starovlah formalno suspendovao početkom sedmice. Ona je nakon konflikta sa ministrom, kada je odbila da Koordinacionom tijelu dozvoli pristup podacima iz Informacionog sistema MUP-a, do ove sedmice bila na bolovanju i odmoru.

Primopredaja dužnosti izvršena je u ponedjeljak a Danilović je za te potrebe formirao posebnu komisiju, potvrđeno je “Vijestima”. Tatjana Drobnjak je trebalo da preuzme šifre za pristup informacionom sistemu koji sadrži sve registre građana, uključujući i birački spisak. Starovlah je, prema informacijama “Vijesti”, sistem otključala, ali nije ostavila šifre.

Problem bi mogla predstavljati činjenica da Drobnjak nema pristup tajnim podacima, kakvim je Starovlah označila one u Informacionom sistemu MUP-a.

MUP je juče saopštio da je pokrenuo proceduru prve provjere podataka koji se odnose na birače korišćenjem AFIS sistema, a u cilju ažurnosti i tačnosti vođenja biračkog spiska.

Nataša Starovlah juče nije htjela da za “Vijesti” komentariše suspenziju, kao ni nezvaničnu informaciju da se, nakon ulaska u svoju kancelariju, zaključala. U MUP-u kažu da je ministar upozorio da će u slučaju odbijanja da preda dužnost pozvati policiju, te da je posao završen i komisijski ovjeren.

Danilović je ranije izjavio da je pokrenuo više disciplinskih postupaka zbog odbijanja službenika da zakonito rade. On je kazao da “višak prava po partijskoj knjižici ne priznaje”.

Starovlah je u maju, prije nego je Danilović preuzeo sektor, objavila da je birački spisak testiran kroz AFIS. Ona je rekla da su upoređeni podaci za 514.984 birača, odnosno, svih koji su 24. marta bili upisani u birčki spisak, a za koje je MUP imao podatke. “Rezultati su pokazali da jedno lice ima dupli identitet. Ovo znači da su u biračkom spisku nalazi jedno lice koje ima dva matična broja. Riječ je o istom licu”, pojasnila je Starovlah Knežević.

Ustanovili su, kako je dodala, da se za 272 osobe otisci poklapaju, ali da te osobe imaju različite podatke i fotografiju.

Danilović je ranije najavio da će, ipak, ponoviti taj postupak jer nijesu postojala uputstva za korišćenje sistema.

Bonus video: