Počelo testiranje AFIS sistema: "Cilj je ažurnost i tačnost vođenja biračkog spiska"

Iz MUP-a je saopšteno da je pokrenuta tehnička procedura provjere biračkog spiska AFIS sistemom, u okviru priprema za sprovođenje izbora zakazanih za 16. oktobar
107 pregleda 0 komentar(a)
AFIS, Foto: Maine.gov
AFIS, Foto: Maine.gov
Ažurirano: 30.09.2016. 13:10h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počelo je danas proceduru prve provjere podataka koji se odnose na birače korišćenjem AFIS sistema, a u cilju ažurnosti i tačnosti vođenja biračkog spiska.

Iz MUP-a je saopšteno da je pokrenuta tehnička procedura provjere biračkog spiska AFIS sistemom, u okviru priprema za sprovođenje izbora zakazanih za 16. oktobar.

Kako su kazali procedura je započeta danas sprovođenjem tehničkih priprema.

"Zbog pouzdanosti postupka, bezbjednosti i tehničkih karakteristika i mogućnosti računarskog sistema MUP-a, koji je u radnim danima veoma opterećen, ministar Goran Danilović je nakon konsultacija sa Službom za informacione tehnologije, naložio da se po okončanju današnjih tehničkih priprema, procedura nastavi sjutra pokretanjem računarske aplikacije", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će pokretanju računarske aplikacije prethoditi sjednica Koordinacionog tijela za praćenje implementacije izbornog procesa.

Iz MUP-a su rekli da imajući u vidu prirodu postupka, to jest obim podataka u odnosu na otiske prstiju svih osoba iz biračkog spiska koje računarski sistem treba da obradi, odnosno uporedi, kao i potrebu eventualne potvrde stručnjaka za daktiloskopiranje postupak složen i zahtjeva izvjesno vrijeme.

"Imajući u vidu navedeno, a zbog potrebe za tačnošću i preciznošću, javnost će o rezultatima provjere biti blagovremeno obavještena po okončanju cjelokupnog procesa, to jest nakon dobijanja eventualnog nalaza i mišljenja stručnjaka za daktiloskopiranje koji će provjere vršiti nakon što se završi pomenuta računarska obrada podataka", kazali su iz MUP-a.

Bonus video: