Marković: Ne možete optuživati nekog, a za to ne ponuditi dokaze

"To je političar koji je sklon da daje ocjene iz pouzdanih izvora iza kojih ne stoje činjenice i kada nakon toga dođete pred sud pravde ili zakona onda se smatrate ugroženim", rekao je Marković
87 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Ronald Zak
Duško Marković, Foto: Ronald Zak

Premijer Duško Marković komentarišući odluku o stavljanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, kazao da je jedini ko je ovlašćen da ocjenjuje ustavnost akata pa i pojedinačnih rješenja u tim aktima Ustavni sud.

Medojeviću i Kneževiću Ustavni sud je odbio žalbu o ukidanju zatvora.

Medojević je 12 dana u zatvoru zbog odbijanja da Višem sudu kaže ime agenta ANB-a koju mu je navodno saopštio da je glavni specialni tužilac Milivoje Katnić primio 100.000 eura mita od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše da mu ne bi odredio pritvor, dok Milan Knežević od 30. novembra ne izlazi iz zgrade Skupštine, kako bi izbjegao hapšenje. Knežević je odbio da Višem sudu saopšti ime njihovog kolege koji mu je tražio 10.000 eura mita da bi ga oslobodio zatvorske kazne.

"U svakom slučaju rješenje je zakonsko. Treba svi da ostavimo Ustavnom sudu da se odredi prema takvim inicijativama i kaže da li je to rješenje ustavno ili ne. Apelacioni sud postupao po ovlašćenjima koja su data u zakonu i ne može se govoriti o nezakonitoj odluci nego se samo može u ovom trenutku voditi rasrpava da li je to rješenje Ustavno", rekao je Marković.

Kazao je da je odluka o stavljanju u zatvor Medojevića i Kneževića poremetila dobar ambijent koji je bio uspostavljen u parlamentu kroz formiranje radne grupe koja je imala za cilj da radi na izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Vjerujem da ćemo naći rjeršenje i za ovu situaciju, Ali iz ove situacije svi treba da izvučemo poruku i političari i pravnici i građani".

Kazao je da niko sebi ne može uzeti za pravo da optužuje druge za najteža ili najgrublja krivična djela.

"A da za to ne ponudi dokaze. Ne optužujete Milivoja Katnića kao građanina nego Katnića glavnog spcijalnog tužioca, crnogorsku instituciju koja vodi jedan specifičan predmet jedan od najznačajnijih predmeta u pravnoj praksi. Ako za to ne ponudite dokaze morate da odgovarate. Zamislite da se takva situacija desila bilo kome od vas kako bi reagovali, ali to ne znači da se treba djelovati van sistema. Mislim da je Apelacionu sud radio u skladu sa zakonom, osporva se legitimnost tog zakonskog rješenja, ali Ustavni sud će dati odgovor".

Upitan da prokomentariše to što je Katnić "optužio policajce da su htjeli da daju mito njegovoj ženi pa ga niko nije zvao da svjedoči", Marković je odgovorio:

"Ne sjećam se tog detalja. Ne znam da li je ista situacija".

Komentarišući navode Medojević da iza svega stoji potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, odgovorio je:

"To je u duhu ovog pređašnjega - kada bi demantovali Medojevića Vlada bi se samo time bavila. To je političar koji je sklon da daje ocjene iz pouzdanih izvora iza kojih ne stoje činjenice i kada nakon toga dođete pred sud pravde ili zakona onda se smatrate ugroženim. Ostavimo gospodina Medojevića da funkcioniše i živi sa nepoznatim izvorima", kazao je Marković.

Bonus video: