Vujanović prekršio zakon predloživši Žugića za guvernera

Prema članu 51 Zakona o CBCG član Savjeta ČBCG, između ostalog, ne može biti član političke partije
121 pregleda 14 komentar(a)
Radoje Žugić (Novine)
Radoje Žugić (Novine)
Ažurirano: 27.09.2016. 08:35h

Predsjednik države Filip Vujanović predložio je stranačku ličnost, odnosno, člana Glavnog odbora DPS-a Radoja Žugića za kandidata za guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Prema članu 51 Zakona o CBCG član Savjeta CBCG, između ostalog, ne može biti član političke partije.

Na sajtu DPS-a navedeno je da je Žugić član Glavnog odbora pod brojem 222.

Vujanović je juče tražio vanrednu sjednicu Skupštine 30. septembra na kojoj bi se birao novi guverner, što je posljednji dan kada parlament u ovom sazivu može da izabere guvernera. To pokazuje da se vladajućem DPS-u i Vujanoviću žuri da izaberu svog kandidata prije parlamentarnih izbora 16. oktobra na kojima su moguće političke promjene.

“Zahtjev za vanrednu sjednicu je nužan zbog isteka mandata sadašnjeg guvernera Miloice Dakića 14. oktobra ove godine, kao i viceguvernera 21. oktobra”, navodi se u zahtjevu Vujanovića.

Prema njegovim riječima, CBCG bi ostala bez svog rukovodioca ako se ne bi izvršio izbor novog guvernera u sazivu ove Skupštine.

Mandat guverneru Milojici Dakiću (koji je stekao uslov za penziju 2015. godine) ističe 14. oktobra, a 23. oktobra viceguvernerima. Vrhovna monetarna institucija od početka godine ima samo jednog viceguvernera Nikolu Fabrisa, dok je drugo mjesto upražnjeno od kraja decembra prošle godine, kada je podnio ostavku Velibor Milošević. Mandat ostalim članovima Savjeta (Srđa Božović, Milivoje Radović, Milorad Jovović i Asim Telaćević) ističe 2. novembra.

Prema Zakonu o CBCG viceguvernere imenuje Skupština na predlog guvernera, dok četiri člana Savjeta imenuje Skupština, na predlog skupštinskog Odbora za ekonomiju.

Vlada kasni sa utvrđivanjem izmjena i dopuna zakona o CBCG. Programom rada izvršne vlasti to je trebalo da se završi do kraja juna.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” su kazali da je u julu Evropska komisija dala pozitivno mišljenje na nova rješenja kojima će biti definisan rad vrhovne monetarne institucije, ali ministarstvo nije preciziralo vremenski rok kada će predlog biti upućen Vladi na utvrđivanje.

Novim rešenjima, ako budu usvojena, planirano je da se promijeni i organizaciona struktura Savjeta CBCG, koji bi umjesto sedam imao osam članova. Novi član treba da bude treći viceguverner.

Izlazak iz DPS-a pa fotelja

Žugić je 14. oktobra 2010. godine izabran za guvernera Centralne banke pošto je prethodno podnio ostavku na članstvo u DPS-u.

Na toj poziciji je ostao do kraja 2012. godine kada je izabran za ministra finansija i opet se učlanio u DPS, što piše na sajtu glavnog odbora te partije. Tu funkciju obavljao je do maja kada je izabrana Vlada izbornog povjerenja u kojoj je mjesto ministra finansija pripalo opoziciji. Žugić je sa pozicije ministra finansija izabran za savjetnika premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: