Marković: Današnja odluka Ustavnog suda dala puni legitimitet redovnim sudovima

„Sjećate li se optužbi sa ovog trga da je Ustavni sud marioneta vlasti i politike. Današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje da su institucije kredibilne, da su sposobne, autonomne i sposobne da izvršavaju zakone“
182 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović

Premijer Duško Marković je kazao da današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje zakonitost rada Višeg i Apelacionog suda i zakonitost njihovih odluka.

„Stavovi Demokratskog fronta i njihovih advokata da je ta odluka nezakonita je pala u vodu. Ustavni sud je na osnovu ustavne žalbe pokrenuo postupak ocjene ustavnosti člana 119 Zakona o krivičnom postupku i vidjećemo kako će se taj postupak završiti“, kazao je Marković nakon premijerskog sata.

On je istakao da je današnja odluka Ustavnog suda dala puni legitimitet redovnim sudovima, djelovanju Specijalnog državnog tužilaštva i potvrdila kredibilitet Ustavnog suda.

„Sjećate li se optužbi sa ovog trga da je Ustavni sud marioneta vlasti i politike. Današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje da su institucije kredibilne, da su sposobne, autonomne i sposobne da izvršavaju zakone“.

Iz DF-a su na konferenciji za medije danas saopštili da „čitav slučaj ide direktno na odgovornost Duška Markovića koji je 2009. godine kao ministar pravde branio ZKP protiv koga je opoizicija glasala“.

„To je samo politički pi ar, da opravdaju svoje političke gluposti...“.

On je kazao da je odluka suda i poruka da se ne mogu optuživati ljudi onako kako to radi poslanik Nebojša Medojević:

„Ne možete reći za bilo kojeg građanina ili funkcionera da je silovatelj, a da za to ne ponudite dokaze. Zamislite kad bi kreirali takav ambijent u zemlji? Sjutra bi u toj situaciji mogao da se nađe neko od vas ili vaših porodica“.

Istakao je da „danas slavi pravo i zakonitost u Crnoj Gori, a ne nasilje i neodgovornost iza kojeg stoji Demokratski front“.

Marković je odgovarajući na novinarsko pitanje da li je na ovaj način Ustavni sud pokušao da zaobiđe direktno odlučivanje o ustavnim žalbama, kazao da Vijeća Ustavnog suda moraju da donesu odluku jednoglasno.

„Po jednoj i drugoj žalbi u dva vijeća nije bilo jednoglasnosti i to ide na plenarnu sjednicu Ustavnog suda. To je predviđeno u skladu sa zakonom..Dakle, Ustavni sud radi u skladu sa zakonom“, rekao je Marković.

Bonus video: