Kampanja za izbore: Okršaj partija na društvenim mrežama

Parodiju na promo spotove prate i takozvani mimovi, tj. kratke montažne poruke kojima se želi diskreditovati neki od kandidata suparničke strane.
64 pregleda 28 komentar(a)
Politička kampanja, Foto: Printscreen (YouTube)
Politička kampanja, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 17.09.2016. 17:25h

Okršaji političkih partija na Facebooku počeli su neposredno prije početka izborne kampanje. Prave pikanterije ipak ne dolaze sa zvaničnih naloga političkih partija ili koalicija već sa profila koji već godinama prikupljaju fanove, a svoje vaskrsnuće nekako uvijek dožive pred novi izborni ciklus.

"Imate stranice koje služe, što je novina u svijetu crnogorske politike, da dekonstruišu politiku druge strane, pa tako imate zanimljive primjere spotova koji su dekonstruisan primjer onog sto je ozbiljna namjera spota bila", kazao je urednik portala “ Vijesti” Srdan Kosović.

Parodiju na promo spotove prate i takozvani mimovi, tj. kratke montažne poruke kojima se želi diskreditovati neki od kandidata suparničke strane. Pitanje je ko stoji iza tih poruka?

"Teško je dokazati da se radi o nekoj od političkih partija, ali na osnovu poruka jasno je da se radi o glavnoj vladajućoj partiji i o najglasnijoj opozicionoj partiji", rekao je Kosović.

Predstavnici političkih partija, međutim, ne prihvataju odgovornost za takve sadržaje kao ni za vođenje negativne kampanje na društvenim mrežama. Ipak, priznaju da ih inovirane verzije izbornih spotova zabavljaju.

"Ja zaista nemam informacije ko stoji iza navedenih stranica. Simpatično je posmatrati trud građana na polju raskrinkavanja jedne čudne kampanje koju DPS vodi", kazao je Luka Rakčević iz koalicije "Ključ".

"Dijelu političkih subjekata nije strano da se bave negativnom kampanjom, tako da s te strane Demokrate neće komentarisati i uzimati učešće u negativnoj kampanji. Mi isključivo vodimo pozitivnu kampanju", rekao je Danilo Šaranović iz Demokratske Crnme Gore.

"Zavisi šta smatrate negativnom kampanjom, ako je ukazivanje na probleme u Crnoj Gori društvu negativna kampanja, ako mislite na neke udarce s leđa to nećemo raditi", poručuje Slaven Radunović iz Demokratskog fronta

Na virtuelnom terenu odavno su se aktivirali i botovi, tj. partijski vojnici koji su zaduženi za pisanje komentara koji njihovim partijama mogu pomoći a protivničkim odmoći da steknu simpatizere.

“Botovi su uveliko aktivni. Čitavi timovi su upregnuti. Broj komentara na portalima je tri puta veći nego uobičajen broj komentara“, kazao je Kosović.

"Nemamo botova , međutim i to je još jedan dio strategije koji se nameće kao otvoreno pitanje koje ćemo razmotriti", poručuje Luka Rakčević iz kolaicije "Ključ".

"Vodimo pozitivnu kampanju, tako da ne vidimo koristi od uslovno recčeno od unamljivanja botovima“, kazao je Šaranović.

Sa botovima ili ne u DF-u vjeruju da se preko Facebooka mogu pridobiti glasači.

"Svi znamo za iskustvo od skoro kada je jedan kandidat prakticno osvojio 6 posto glasova maltene na bazi Facebook kampanje. Došli smo sa ovom kampanjom koja ima 28 hiljada lajkova više nego sve ostale partije zajedno", rekao je Radunović.

Trendove u alternativnom političkom komuniciranju sa biračima, uglavnom diktiraju američki predsjednički izbori. Američki predsjednik, Barak Obama 2008. godine među prvima je koristio društvene mreže u svojoj promotivnoj kampanji. Kako bi privukli nove birače, predsjednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp koristili su se video igrom Pokemon Go koja je u vrlo kratkom roku postala planetarna atrakcija. O ovakvim rješenjima naši sagovornici još ne razmišljaju.

Bonus video: