Socijaldemokrate predstavile program: Nova radna mjesta i više šansi za mlade

"Program liste „Socijaldemokrate Crne Gore – Ivan Brajović – Dosljedno“ utemeljen je na viziji snažnog ekonomskog razvoja i partnerstva za treći veliki korak koje nudimo svim građanima Crne Gor"
28 komentar(a)
Socijaldemokrate, SD, Ivan Brajović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate, SD, Ivan Brajović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 17.09.2016. 14:29h

Izgradnja neophodne infrastrukture, adekvatna valorizacija brojnih razvojnih potencijala, veća fleksibilnost ekonomije, ravnomjeran regionalni razvoj, socijalno odgovorna i pravedna raspodjela stvorenog ključne su odrednice ekonomskog programa Socijaldemokrata, a čiji je konačni cilj stabilan privredni rast.

"U dinamičnoj i veoma intenzivnoj globalnoj ekonomskoj utakmici, potrebno je pristupiti adekvatnijoj valorizaciji svojih potencijala. Vrijeme je za preispitivanje postojećih modela regulacije na finansijskom tržištu, poreskog sistema, penzione i socijalne politike, zdravstvenog sistema, tržišta rada i obrazovnog sistema", navodi se u programu.

Na predstavljanju programa prisutnima se obratio predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i nosilac liste, Ivan Brajović, a nakon njega i kandidati za poslanike u Skupštini Crne Gore, Vujica Lazović, Mićo Orlandić, Damir Šehović, Mubera Kurpejović, Boris Mugoša, Marija Blagojević, Žarko Radulović, Andrija Lompar, Snežana Burzan, Selim Resulbegović i Đorđe Suhih.

U SD su kazali da adekvatno korišćenje svih raspoloživih resura, i ravnomjeran regionalni razvoj su osnovna pretpostavka ekonomskog napretka .

"Država ne smije stajati po strani kada se privreda suočava sa velikom nelikvidnošću, visokim kamatnim stopama i nedostupnim izvorima finansiranja. Najefikasniji način za rješavanje tih problema, ali i podsticanje razvoja, je osnivanje državne razvojne banke, zbog čega ćemo na tome čvrsto insistirati. Državna razvojna banka, u kojoj bi država imala većinsko vlasništvo, najbolji je način za obezbjeđivanje povoljnih kredita za razvojne projekte koji doprinose pametnom i održivom rastu koji zagovaramo. Banka bi obezbijedila kreditiranje privrednih djelatnosti koje su od posebnog značaja za ukupni ekonomski društveni razvoj pod povoljnijim uslovima od komercijalnih banaka. Učestvovala bi u finansiranju projekata od državnog značaja kao što su infrastrukturni i drugi razvojni projekti, davala bi garancije za projekte koji su od posebnog značaja za regionalni razvoj i rješavanje socijalnih pitanja", navodi se u programu SD -a.

SD bi početni kapital drzavne banke u visini od najmanje 100 miliona eura utvrdila zakonom, a čiju dinamiku uplate iz državnog budžeta bi odredila Vlada.

"Poreska politika mora biti konkurentna, ali ona ne može biti razlog za produbljivanje već izraženog raslojavanja sa kojim se suočavamo. Progresivno oporezivanje dohotka i imovine to obezbjeđuju. Zato insistiramo na primjeni progresivnog oporezivanja dohotka i imovine, kako bi se poreski sistem učinio pravednim. Plaćanje poreza u skladu sa ekonomskom snagom poreskog obveznika je za nas prioritet. Država mora imati proaktivnu ulogu u procesu naplate nagomilanog poreskog duga propisati transparentne i javnosti dostupnme kriterijume za identifikaciju i otpis nenaplativog poreskog duga, u skladu sa prethodno definisanom metodologijom, u cilju efikasnijeg upravljanja dugom", piše u programu SD -a.

Ta partija smatra da su realizovanje projekta drugog bloka termoelektrane u Pljevljima i podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prioritetni projekti u oblasti energetike .

Bonus video: