Đukanović: Stranke u "Ključu" koalicijom zakamuflirale nedostatke

Premijer je u intervjuu konstatovao da je odlaganje u korišćenju mandata kojeg su dali građani kroz poverenje na izborima svojevrstan kukavičluk i nespremnost da se preuzme odgovornost za donošenje odluka.
146 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Youtube screenshot
Milo Đukanović, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 15.09.2016. 16:36h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović govorio je u intervjuu za beogradsku televiziju „B92“, koji bi trebalo da bude emitovan večeras (četvrtak), na toj televiziji o odnosima Crne Gore i Srbije.

„Mislim da je ukupna atmosfera bitno unaprijeđena. Vjerujem da nije pretenciozno ako kažem da smo premijer Vučić i ja tim odnosima dali dosta značajan doprinos i da danas sa zadovoljstvom možemo kazati da su ti odnosi u fazi vrlo intenzivnog oporavka ili da kažem, stvaranja uzornog primjera za odnose među susjedima u regionu“, rekao je predsjednik Vlade.

Đukanović je zatim prokomentarisao opozicionu koaliciju "Ključ".

"Neke od tih partija nemaju partijsku infrastrukturu, druge nemaju lidera, treće nemaju ideju šta bi radile kada bi se eventualno dokopale prilike da kreiraju državnu politiku u Crnoj Gori. Onda su željeli da na neki način te svoje slabosti zakamufliraju u koaliciji i vjerovatno nespremne da se suoče sa onim što je precizan odnos građana prema njihovoj partijskoj političkoj ponudi", rekao je Đukanović za B92, a prenosi Antena M.

On je u intervjuu, između ostalog govorio i o sloganima opozicije koji su poput DF-ovog "Mi ili ON" isključivo usmjereni protiv njega. Đukanović smatra da je taj slogan pogrešan, ali u tome ne vidi problem, naprotiv.

"To je prosto pogrešan politički kurs u susret redovnim parlamentarnim izborima. Ako zlo vidite samo u aktuelnoj političkoj sceni Crne Gore, optužujete jednog čovjeka, biće ipak da ste odlukom da se sukobite sa tom politikom preko njega odabrali možda i najsnažnije uporište te politike i izabrali možda najzahtjevniju metu. Nemam ništa protiv takvog njihovog izbora, uvjeren sam da je to pogrešan izbor koji će nam pomoći da mi još ubjedljivije trijumfujemo na ovim izborima", rekao je Đukanović.

Kako je dodao nije pitanje oni ili ja.

"Pitanje je šta i oni i ja i mi na našoj strani imamo da ponudimo građanima Crne Gore . Zbog toga naš odgovor nije onakav kakav bi očekivao Demokratski front. Ne mislimo da su ovi izbori prilika za finalni sudbonosni obračun sa njima. Ne, oni su prilika da podsjetimo građane Crne Gore šta smo uradili za njih u prethodnom periodu i da im pokažemo kako vidimo budućnost naše države i svakog od njih pojedinačno", rekao je Đukanović za B92.

Premijer je u intervjuu konstatovao da je odlaganje u korišćenju mandata kojeg su dali građani kroz povjerenje na izborima svojevrstan kukavičluk i nespremnost da se preuzme odgovornost za donošenje odluka:

„Nijesu nam građani dali povjernje da bismo mi brižljivo čuvali resurse neupotrebljavajući ih. Resursi su tu da bi na održiv način bili stavljeni u funkciju kvalitetnijeg života. Ako se sve svodi na to da mi očuvamo resurse za buduće generacije, to znači da smo dobili zadatak da zadržimo postojeći nivo GDP-a per kapita na 6 000, što saglasili smo se, ne zadovoljava ni jednog građanina Crne Gore, da smo se saglasili da prosječna plata ne treba da pređe 500 eura i da prosječna penzija ne treba da pređe nivo od 270 eura koliko je sada. Ne vjerujem da to bilo koga zadovoljava. A ne možemo povećati ni prosječnu platu, ni penziju ako nemamo ekonomski razvoj. Opet ne može biti ekonomskog razvoja, ukoliko ne valorizujemo svoje resurse“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu Televiziji B92.

Đukanović je takođe izjavio da niko u Crnoj Gori nije želio da našteti Srbiji priznanjem nezavisnosti Kosova i da vlast u Srbiji mora da shvati da je Kosovo ranije izgubljena bitka.

"Niko u Crnoj Gori, počev od donosilaca odluka, pa do svakog građanina nije imao lošu namjeru da priznanjem Kosova napravi neku štetu Srbiji. Ne pravi se šteta onome koga doživljavate vrlo bliskim sa vama. Nije riječ o tome, već je to bila i i dalje je naša percepcija onog što je potrebno učiniti na sređivanju stanja u regionu i stvaranju pretpostavki za uspostavljanje veće stabilnosti i obnovu povjerenja", rekao je Đukanović.

On je kazao da je više puta i bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i sadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću govorio da je njegov utisak da je ovovremena Srbija u poziciji da samo primi fakture za izgubljenu bitku po pitanju Kosova.

"Ta bitka je nažalost izgubljena u prethodnim generacijama ljudi koji su donosili državno-političke odluke u Srbiji i zbog toga je moja sugestija bila i Tadiću i Vučiću da zbog ranije izgubljene bitke ne orobljavaju ono što su realne razvojne šanse današnje i buduće Srbije", dodao je on.

Đukanović je naveo i da se snaga uma jednog državnika očitava u sposobnosti da pravilno percipira nešto što je realnost, da blagovremeno shvati da ne treba voditi bitke koje su već izgubljene.

Bonus video: