Pajović: Uslovljena podrška Vladi u januaru sačuvala mir u Crnoj Gori

Pajović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na sastanku sa predsjednikom Parlamentarne skupštine SE, Pedrom Agramuntom, zahvalio na podršci razvoju demokratije u Crnoj Gori, kao i posmatračkoj misiji na predstojećim parlamentarnim izborima
13 komentar(a)
Darko Pajović, Pedro Agramunt, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović, Pedro Agramunt, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 15.09.2016. 14:37h

Uslovljena podrška Vladi iz koje je nastao sporazum između vlasti i opozicije, sačuvala je mir i stabilnost u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik parlamenta, Darko Pajović.

On učestvuje na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata Savjeta Evrope (SE) u Strazburu, gdje je imao niz bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima tog tijela.

Pajović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na sastanku sa predsjednikom Parlamentarne skupštine SE, Pedrom Agramuntom, zahvalio na podršci razvoju demokratije u Crnoj Gori, kao i posmatračkoj misiji na predstojećim parlamentarnim izborima.

„Pajović je informisao sagovornika da je Crna Gora snažno posvećena proevropskom kursu, na čemu će se još snažnije raditi nakon parlamentarnih izbora“, kaže se u saopštenju.

U razgovoru je, navodi se, istaknuta važnost političke stabilnosti u Crnoj Gori, koja je postignuta potpisivanjem Sporazuma o fer i slobodnim izborima.

"Uslovljena podrška Vladi iz koje je nastao sporazum između vlasti i opozicije, sačuvala je mir i stabilnost u Crnoj Gori, a istovremeno smo snažno nastavili sa integrativnim procesima", istakao je Pajović.

Saopšteno je da je Pajović informisao generalnog sekretara SE, Torbjorna Jaglanda o pripremi izbora, kao i obavezama koje je Skupština preuzela potpisivanjem sporazuma između vlasti i opozicije.

„Neophodnost očuvanja prozapadnog kursa, skoro učlanjenje u NATO su neke od tema koje je predśednik Pajović inicirao na sastanku“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je bilo riječi i o medijskim prilikama u Crnoj Gori uoči predstojećih izbora.

Pajovića je u strazburškoj Agori ugostio predsjednik Venecijanske komisije, Đani Bukikio sa kojim je, kako je saopšeno, razgovarao o dosadašnjoj saradnji i planovima donošenja neophodnih zakonskih akata koji će doprinijeti intenziviranju integrativnih procesa i razvoju demokratije u Crnoj Gori.

„Pajović je sagovornike informisao o političkim prilikama u Crnoj Gori uoči parlamentarnih izbora, s obzirom na činjenicu da opozicija prvi put u istoriji Crne Gore ulazi u izbornu trku sa pozicija učešća u vlasti i kontrole izbornog procesa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, govoreći o doprinosu Skupštine održavanju fer izbora, Pajović istakao formiranje tri odbora koji su direktno vezani za kontrolu izbora.

On je, dodaje se, predstavio donošenje velikog broja zakonskih akata, odsustvo bojkota rada Skupštine od bilo koje političke opcije, kao i aktivno učešće svih poslaničkih grupa u radu Skupštine otkako on predsjedava parlamentom.

U popodnevnom dijelu konferencije, Pajović će, kako je najavljeno, imati još nekoliko bilateralnih susreta, i učestvovaće u debati na temu zajedničke promocije demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

Bonus video: