Uljarević: DPS koristi patriotsku platformu, jer nema drugih uspjeha

"Mislim da je to vještački otvorena tema ali nije neočekivana jer DPS koristi tu patriotsku ili epsku platformu da bi vodio izbornu kampanju, pošto nema suštinskih, ekonomskih i reformskih uspjeha koji bi bili dovoljno upečatljivi da se na njih ta kampanja osloni"
72 pregleda 53 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Vesko Belojević
Daliborka Uljarević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.09.2016. 14:42h

Ne mislim da se tekovine 21. maja brane time što će se insistirati na podjelama ili time što će se plašiti biračko tijelo da bilo kakva vrsta drugosti ili različitosti u eventualnom izboru tokom glasanja može da ugrozi ono što je dobijeno samim činom nezavisnosti, kazala je direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Ključna poruka lidera DPS-a Mila Đukanovića sa prvog promotivnog skupa je da se na ovim izborima moraju odbraniti istorijske vrijednosti referenduma o nezavisnosti, pri čemu glavnu opasnost po državi vidi u svojim političkim protivnicima.

"Mislim da je to vještački otvorena tema ali nije neočekivana jer DPS koristi tu patriotsku ili epsku platformu da bi vodio izbornu kampanju, pošto nema suštinskih, ekonomskih i reformskih uspjeha koji bi bili dovoljno upečatljivi da se na njih ta kampanja osloni", komentariše Uljarević za Radio Slobodna Evropa.

Integracije Crne Gore u NATO predstavljaju drugu krupnu temu ovih izbora. DPS, sada opoziciona Socijajldemokratska partija (SDP) i jedan broj manjih stranaka i nacionalnih manjina se zalaže za formalno priključenje Sjevernoatlantskoj alijansi, za dio opozicije to nije tema ovih izbora, dok je drugi dio opozicije oštro protiv NATO integracija.

Uljarević konstatuje da je članstvo Crne Gore u NATO praktično završeno, odgovarajući na pitanje koliko će tema NATO integracija biti u fokusu političkih partija u toku kampanje:

"Ulazak u NATO je po mom sudu završeno pitanje i to jako dobro znaju u DPS-u. Ali to je istovremeno jedan od rijetkih uspjeha kojima DPS može da se pohvali, dakle jedan od uspjeha iz oblasti spoljne politike. I DPS ide istovremeno na dvije vrste poruka – koliko je bio uspješan u vođenju takvog spoljnopolitičkog kursa i računajući na vrlo različite stavove oko NATO u opoziciji koju dalje treba da dijeli u vezi sa ovim pitanjem ili da ih međusobno konfrontira", navodi Uljarević.

Bonus video: