Lekić: Borimo se za građanina, DPS za podanike

Oni (DPS) grade kult ličnosti okruženi bezličnim saradnicima, mi se borimo kolektivnim duhom
58 pregleda 163 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.09.2016. 06:32h

U Velikoj koaliciji “Ključ” se borimo za građanina, dok se u DPS-u bore za podanike koji će im omogućiti trajanje na vlasti, poručio je nosilac izborne liste i jedan od lidera koalicije Miodrag Lekić.

Lekić je u intervjuu za “Vijesti” potvrdio da će biti nosilac liste koalicije njegovog Demosa, SNP-a Srđana Milića i Građanskog pokreta URA Žarka Rakčevića i istakao da je potrebno da opozicija bude na visini trenutka kao ozbiljna alternativa koja neće biti produžetak haosa, već sposobna da započne veliku demokratsku obnovu zemlje.

U javnosti se prethodnih dana spekulisalo i očekivalo da ćete Vi biti nosilac liste koalicije “Ključ”. Juče je to i objavljeno. Da li to i Vi potvrđujete?

U koaliciji od samog početka nije bilo nikakvog spora o tome. Iako samo objavljivanje nije suštinski momenat, smatrao sam, iz nekoliko razloga, da to treba saopštiti kada i imena ostalih 80 kandidata na listi, jer zajedno i jednako činimo snagu ukupne koalicije.

Da, potvrđujem, nisam odbio ovaj predlog, i biću prvi među jednakima na listi.

Lično ću, a u dometu mojih mogućnosti, dati sve od sebe da doprinesem ostvarivanju uzvišenog cilja vrjednosne obnove Crne Gore u njenom novom istorijskom iskušenju.

Pravna država, racionalna i transparentna ekonomija, stručna i kontrolisana vlast, osmišljeno izgrađivanje zajedničkog imenitelja državnog identiteta i kulturno-duhovnog jedinstva građana sve to uz poštovanje našeg etničkog mozaika, jesu ideali za koje se vrijedi boriti.

SNP i URA su ranije imali nesuglasice, sada su sa vama u koaliciji. Da li je bilo tesko "pomiriti" njihove različitosti?

Mnogi su na političkoj sceni imali nesuglasica, pa i više od toga. Iskren da budem ne sjećem se sukoba, bar ne nepremostivih, te dvije stranke. Ono što pouzdano znam jeste da je Demos od osnivanja do danas imao kolegijalne odnose međusobnog uvažavanja sa obje stranke, kao uostalom i sa najvećim dijelom opozicije.

Sada smo zajedno u koalicionom nastupu, zadržavajući određene stranačke specifičnosti, ali čvrsto opredijeljeni da se borimo za pravnu državu, za dakle, hitno dekriminalizovanje crnogorskog društva i temeljan ekonomski oporavak zemlje. Jedan od prioriteta Velike koalicije “Ključ” će svakako biti i prevladavanje dubokih rascjepa u crnogorskom društvu.

Na koje rascjepe konkretno mislite?

Na nekoliko.

Prvi i najdramatičniji rascjep jeste socijalno-ekonomski. Ovo grubo cijepanje socijalnog tkiva je u direktnoj vezi sa rastom korumpiranih i klijentelističkih krugova.

Drugi dubok rascjep se odvija na regionalnom planu. Uprkos potencijalnim resursima, sjever zemlje je ostao bukvalno bez privrede. Tamo su opštine po partijskom ključu gotovo jedino mjesto zapošljavanja.

Treći slom je dobrim dijelom duhovno-etničkog karaktera, u očigledno kulturno zapuštenom društvu. Posljedice ovog trećeg rascjepa vode postepenoj ali sigurnoj etničko-političkoj dezintegraciji crnogorskog društva u kome se gubi primarnost kolektivne dimenzije zemlje i duhovno jedinstvo građana.

Za sva ova tri rascjepa odgovorna je nedorasla politička elita čiji je primarni cilj trajanje na vlasti, dominantno je doživaljavajući kao kontinuiranu podjelu plijena.

Formiranje koalicije je potrajalo, pa je početak kampanje kasnio. Da li ste izgubili vrijeme za obraćanje biračima? Na šta će se kampanja fokusirati?

Imajući u vidu da su gotovo svi politički subjekti ovih dana definisali konačne oblike i sadržaje izbornog nastupa, svima nama predstoji isto vrijeme za obraćanje biračima.

Fokus našeg programa je na ekonomsko-finansijskim i socijalnim pitanjima, pri čemu i zapošljavanje mladih ulazi u prioritetne zadatke. Naravno, u prvi plan se nalazi izgrađivanje pravne države u čitavoj kompleksnosti tog pitanja. Naime pravna država se ne svodi samo na borbu protiv kriminala i korupcije, već je to i racionalno izgrađivanje autonomnih institucija, podjela vlasti koje bi se na bazi ustava i zakona među sobom kontrolisale.

Da li je sastav koalicije konačan ili i dalje postoji šansa da ona bude proširena? Da li je bilo pregovora sa partijama o proširenju koalicije?

Kostur koalicije sa tri partije jeste konačan. Dok se zvaničan sporazum ne potpiše, a to će uslijediti sljedećih dana, uvijek je moguće proširenje manjim strankama što ne bi mjenjalo programske ciljeve i već osmišljen sistem rada tokom kampanje.

Kako komentarišete odluku Demokratske partije socijalista da samo sa Liberalnom partijom nastupi na izborima. Šta će se desiti sa malim partijama koje su uvijek išle sa DPS-om?

Izborne kombinacije DPS-a sa svojim starim ili novim satelitima su van našeg interesovanja.

Povodom vladajuće stranke, naša interesovanja su usmjerena na praćenje početka pravnih procesuiranja njihovih članova koji su zvanično kvalifikovani kao šefovi i pripadnici kriminalnih grupa. Naravno, očekujemo nastavak tog pravno-legalističkog procesa imajući u vidu javnosti poznate protagoniste kriminala i korupcije iz tih partijskih redova. U nastalom kontekstu pratimo i upozoravamo na drsko uništavanje dokumantacija o raznim tenderima, dakle tragovima nezakonitih radnji. Zanimljivo da se ovo panično uništavanje dokumantacije sa zadahom kriminala se groteskno pravda čak i metodologijom istorijske nauke.

Naravno, praćenje i unapređenje izbornog procesa ostaje naš prioritet.

Tim povodom ima različitih ocjena, u kontekstu kontroverza, kritika, pa i iz opozicionih redova, oko Vlade izbornog povjerenja. Kako to ocjenjujete?

Ponavljam, naše centralno angažovanje u ovom trenutku zajedno sa autonomnim civilnim sektorom ostaje izborna materija. Što se tiče kritika, svako ima pravo na njih, pa i na stav da bi bilo bolje za demokratiju i opoziciju da je ministar MUP-a u ovom trenutku Duško Marković a ne Goran Danilović. Mi smatramo drugačije i svi pred građanima preuzimamo odgovornosti za javne stavove.

A upravo u MUP-u, povodom izbornog procesa, i ne samo toga, je u toku bitka oko poštovanja zakona.

Naš je cilj da maksimalno smanjimo mogućnost izbornih krađa. I to ne samo kao uslova za pobjedu demokratskih snaga alternative 16. oktobra. Već da se trajno iskorijeni kriminal i bijeda izbornih krađa, tema kojom se na žalost i na bruku Crne Gore, bavi i Evropska unija u svojim najvažnijim dokumentima, pa i onom poslednjem o napretku naše države.

Kako Vi zapravo vidite razliku imeđu DPS-a i koalicije “Ključ” koju bi građani prepoznali uoči njihovog glasanja?

Na vrijednosnoj skali, mi u Velikoj koaliciji “Ključ” se borimo za građanina i premise građanskog društva što znači za vrijednosti rada i individualne odgovornosti. Oni se bore za podanike koji će im omogućiti trajanje na vlasti. Mi se borimo da institucije rade po zakonu, oni za kontrolisane institucije po volji vrhovnog šefa i grupe oko njega. Oni grade kult ličnosti okruženi bezličnim saradnicima, mi se borimo kolektivnim duhom okupljenih snaga koje interno funkcionišu na demokratskoj kulturi i pravilima.

Vi, dakle, očekujete pobjedu na parlamentarnim izborima 16. oktobra?

Da, uvjeren sam da je došao trenutak za pobjedu ozbiljne, demokratske opozicije, u svakom slučaju bitno je da pobijedi Crna Gora. Siguran sam i da će ključnu ulogu u toj pobjedi imati Velika koalicija “Ključ”.

Nećemo s DPS-om, opozicija da bude ozbiljna alternativa koja neće biti produžetak haosa

Premijer Milo Đukanović je nedavno rekao da bi, i ukoliko DPS osvoji apsolutnu vlast, u Vladu pozvao sve programski slične partije. Da li bi koalicija “Ključ” razmatrala ulazak u Vladu sa DPS-om i drugim partijama?

Tri stranke koje čine Veliku koaliciju “Ključ” su javno potpisale deklaraciju da sa DPS-om, koji je opljačkao i kriminalizovao zemlju i sigurnim korakom je vodi u slom, primarno ekonomski ali i svaki drugi, neće razmatrati njegove koalicione ponude.

Mi vjerujemo u pobjedu ozbiljnih snaga demokratske alternative koja bi sastavila vladu demokratskog, ekonomskog i moralnog oporavka od višedecenijske vladavine ovakvog DPS-a.

Iz Demokratskog fronta često vidimo napade na Demos, ali i ostale članove koalicije. Da li ste ipak otvoreni za saradnju sa DF-om?

Sarađivaćemo sa svima onima koji hoće i sposobni su da zajednički izgrađujemo ekonomski razvijenu, pravnu, modernu i pristojnu Crnu Goru.

Vidite, u zemlji vlada veliko nezadovoljstvo rezultatima vlasti.

Sada je pitanje kako artikulisati takvo nezadovoljstvo. Drugim riječima potrebno je da opozicija bude na visini trenutka kao ozbiljna alternativa koja neće biti produžetak haosa, već sposobna da započne veliku demokratsku obnovu zemlje.

U svakom slučaju, želim uspjeha na izborima svim demokratskim snagama opozicije.

Bonus video: