MANS: Kriju se informacije o potrošnji budžetskih sredstva u toku predizborne kampanje

„Analiza je pokazala da je tek trećina dokumenata objavljena adekvatno, više od polovine je objavljeno samo djelimično, odnosno ne sadrži sve neophodne podatke, a preostale informacije institucije nijesu objavile“, kaže se u saopštenju
4 komentar(a)
MANS
MANS
Ažurirano: 09.09.2016. 15:40h

Institucije na centralnom i lokalnom nivou krše Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer i dalje u potpunosti ne objavljuju analitičke kartice, putne naloge i izvode iz trezora, saopšteno je iz MANS-a.

Monitoringom koji sprovodi MANS, kako navode, obuhvaćeno je više od 100 obveznika primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja na centralnom i lokalnom nivou, što uključuje institucije sve tri grane vlasti, sve crnogorske opštine, kao i najvažnija državna i javna preduzeća.

„Analiza je pokazala da je tek trećina dokumenata objavljena adekvatno, više od polovine je objavljeno samo djelimično, odnosno ne sadrži sve neophodne podatke, a preostale informacije institucije nijesu objavile“, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a navode da analiza pokazuje da institucije nijesu uopšte objavile 20 odsto analitičkih kartica, što su po Zakonu bile obavezne da učine, dok u 40 odsto slučajeva objavljene analitičke kartice nijesu bile kompletne, odnosno nedostajao je neki od ključnih podataka – svrha isplate ili informacije o tome kome su sredstva isplaćena.

„Na taj način, institucije su od cjelokupne crnogorske javnosti de facto sakrile informacije o potrošnji budžetskih sredstva u toku predizborne kampanje i ko je sve taj novac dobijao. Preostali broj analitičkih kartica institucije su objavile u skladu sa Zakonom, pri čemu značajan dio tih analitičkih kartica adekvatno objavljen tek naknadno, pošto je MANS podnio prijave Agenciji za sprječavanje korupcije“, kazali su iz MANS-a.

Kada su u pitanju putni nalozi, kako navode, skoro deset odsto njih uopšte nije objavljeno na sajtovima institucija, a od ukupnog broja objavljenih gotovo dvije trećine ne sadrže sve podatke o kretanju vozila ili utrošku goriva prilikom korišćenja službenih auta.

„Ovim se krši ne samo Zakon već i pravilnik Vlade kojim je definisan obrazac putnog naloga. Preostali putni nalozi su objavljeni adekvatno, ali kao i slučaju analitičkih kartica, jedan dio tek retroaktivno, nakon što je MANS podnio prijave Agenciji“, kaže se u saopštenju MANS-a.

Kako navode, situacija je još gora kada se radi o izvodima iz državnog i lokalnih trezora, koje su po zakonu dužni da objavljuju Ministarstvo finansija i nadležni sekretarijati u opštinama.

„Tako, skoro 90 odsto objavljenih izvoda iz trezora ne sadrži kompletne informacije i u njima nedostaju podaci o svrsi plaćanja, a u nekim slučajevima nema ni informacija o tome kome su sredstva isplaćena“, rekli su iz MANS-a.

Kada se radi o podacima o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve, kao i podacima o socijalnim davanjima, na državnom i lokalnom nivou, situacija je, dodaje se, bolja u odnosu na ostale oblasti.

„Preko 80 odsto dokumenata objavljeno je na adekvatan način i sadrži relevantne informacije o potrošnji javnih sredstava. Preostali broj dokumenata nije objavljen, ili je objavljen na takav način da ne daje kompletnu informaciju o tome kako su trošena državna sredstva u ovim oblastima“, rekli su iz MANS-a.

Kako je saopšteno, sva kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koja su identifikovali u prethodnih mjesec i po dana su prijavljena Agenciji za sprječavanje korupcije, pa je broj podnijetih prijava u ovom trenutku dostigao cifru od 1.200.

„Ipak, iako su prve prijave podnijete Agenciji još krajem jula ove godine, do danas MANS nije dobio nijednu odluku po bilo kojoj od podnijetih prijava“, dodaje se u saopštenju.

Iako je, kako se navodi, zbog loših zakonskih odredaba rok Agencije za postupanje po prijavama dva mjeseca, ne postoji ni jedan razlog da se sa odlučivanjem čeka poslednji trenutak, posebno zbog toga što Agencija tvrdi da ima dovoljno kapaciteta i da na kontroli predizbornih zloupotreba radi više desetina službenika ove institucije.

„Svaka podnijeta prijava zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja mora imati apsolutni prioritet kad je postupanje i odlučivanje Agencije u pitanju, jer to odlučivanje ima za cilj sprječavanje daljih nezakonitosti“, smatraju u MANS-u.

Iz tog razloga, navodi se, ako Agencija nastavi sa prolongiranjem postupanja, većina njenih odluka će biti donijeta tek nakon što se izbori završe, što onda samo postupanje Agencije čini potpuno bespredmetnim jer se predizborne zloupotrebe u toj situaciji ne mogu spriječiti.

„Sve prijave koje je MANS podnio Agenciji za sprječavanje korupcije dostupne su na internet prezentaciji MANS-a (http://www.mans.co.me/predizborna-potrosnja-budzeta/), kao i preko 1.500 dokumenata objavljenih od strane preko 100 institucija tokom prvih mjesec i po dana od raspisivanja izbora“, zaključuje se u saopštenju.