Krivokapić: Smjenjivost vlasti je NATO standard

"Pitanje NATO zato neće biti odlučujući faktor na ovim izborima, odlučujuće će biti ovo – kako da vratimo državu svima", rekao je Krivokapić
66 pregleda 83 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: SDP
Ranko Krivokapić, Foto: SDP
Ažurirano: 07.09.2016. 16:19h

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da je sledeći veliki izazov za Crnu Goru građenje vladavine prava i mirna smjena vlasti, što se dešava u svim demokratijama u svijetu, posebno u NATO zemljama, saopšteno je iz SDP-a.

Krivokapić je održao predavanje učesnicima kampa REACT koji tradicionalno već devet godina organizuje NVO Alfa Centar.

Tema predavanja je bila “Članstvo u NATO, izazov ili šansa”, i na njemu je poglede na tu temu moglo čuti 65 učesnika iz Crne Gore i 55 iz inostranstva.

Krivokapić je povodom ove teme istakao da je veoma važno da mladi iz 22 zemlje čuju dostignuća Crne Gore koja je kvalifikuju da bude, ne samo pouzdan, nego i partner koji donosi nove vrijednosti u NATO.

"Naša glavna vrijednost je, svakako, to što smo uspjeli da razvijemo građansko društvo i istorijski da gradimo multikonfesionalno i multietničko društvo. I ta dostignuća iz 19. vijeka, kad je Crna Gora uspjela da okupi sve vjere i nacije, što drugi nisu mogli u Evropi, je zalog za sve nas da gradimo građansku Evropu, na NATO vrijednostima. Sledeći veliki izazov za Crnu Goru je upravo građenje vladavine prava, mirna smjena vlasti, što se dešava u svim demokratijama u svijetu, posebno u NATO zemljama. Crna Gora je zrela i vjerujem da su njene institucije spremne da prođu tako velike izazove kao što je mirna smjena vlasti” - naveo je Krivokapić.

Kada je u pitanju tema članstva u NATO Krivokapić misli da je to završena tema.

"Suštinski ostala je ratifikacija, ali siguran pečat već je tu. Tako da ta tema ne treba da bude dominantna na ovim izborima, jer je završena. Ne postoji mogućnost reverzibilnosti tog procesa. Ali ono što je sigurno jeste da treba druge teme da otvaramo, kako ćemo graditi Crnu Goru , kako ćemo se boriti sa ogromnim budžetskim deficitom, sa stalnim zaduživanjem, najvećim rastom duga u Evropi, kako da spriječimo taj dio propadanja Crne Gore i da sa svim snagama koje možemo okupiti, koje su posvećene državi Crnoj Gori i njenoj građanskoj orjentaciji, da gradimo jednu Crnu Goru demokratije i razvoja. Pitanje NATO zato neće biti odlučujući faktor na ovim izborima, odlučujuće će biti ovo – kako da vratimo državu svima. Kako da država bude demokratska, rezultat izbora nesporan i kako da sve snage uključimo u gradnju te Crne Gore na konceptu vladavine prava i stvarnih NATO kriterijuma. Kako ćemo uspjeti da se ne dešava ovo što se dešava u Kotoru? Kako da kriminal ne cvjeta, kako da u vrhu partije ne budu organizovane kriminalne grupe? To su glavni izazovi na ovim izborima da se socijalno i ekonomski oporavimo”, zaključio je Krivokapić.

Bonus video: