Danilović: Potpisaću samo pouzdan birački spisak

"Nisam primijetio obavezu koja bi proistekla iz Zakona o ličnoj karti, da naš dokument bude biomterijski, na žalost. Ipak, istražujem ugovore koji su sačinjeni po ovom pravnom poslu i nakon detaljne analize saopštiću javnosti da li smo platili što smo naručili i da li smo dobili nešto što ugovor ne prepoznaje", naveo je Danilović.
30 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2016. 15:14h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović rekao je da će potpisati birački spisak koji je u nadledžnosti MUP-a ukoliko on bude "pouzdan i jasan".

"Nemam namjeru niti strategiju da smišljeno i planski dovedem do toga da se birački spisak ne potpiše - primjećujem da svi jedva čekaju izbore i bio bi grijeh ne omogućiti ih. Ipak, svoj potpis cijenim i staviću ga samo na akt koji ispunjava zakonske uslove, odnosno, potpisaću svaku nesumnjivu i čistu proceduru. Birački spisak MUP prethodno treba da učini pouzdanim i jasnim da bih ga potpisao", rekao je Danilović za "Monitor".

Upitan što su građani prije deset godina plaćali navodne biometrijske lične karte i kakva je onda njihova upotrebna vrijednost, Danilović je naveo da istražuje ugovore koji su učinjeni u tom pravnom poslu.

"Nisam primijetio obavezu koja bi proistekla iz Zakona o ličnoj karti, da naš dokument bude biomterijski, na žalost. Ipak, istražujem ugovore koji su sačinjeni po ovom pravnom poslu i nakon detaljne analize saopštiću javnosti da li smo platili što smo naručili i da li smo dobili nešto što ugovor ne prepoznaje. Evidentno je međutim, kako bi rekli pojedini politički funkcioneri iz DPS-a, da smo član Zakona o izboru odbornika i poslanika koji prepoznaje biometrijsku ličnu kartu doživljavali kao kolokvijalni izraz, što je tek nedopustivo. MUP duže vrijeme vodi kampanju o biomterijskoj ličnoj karti, a zašto je tako vidjećemo", naveo je Danilović.

On je, između ostalog, naglasio da neće tolerisati politizaciju policije.

"Na sastanku koji sam organizovao sa načelnicima centara bezbjednosti i komadantima Posebne jedinice i SAJ-a jasno je poručeno da se od pripadnika MUP-a i Uprave policije očekuje, traži i zahtijeva maksimalan profesionalizam uoči, na dan izbora i nakon toga. To posebno važi za starješine organa. Neće se tolerisati bilo kakva politizacija službe. Svi koji politički interes budu stavili iznad profesionalnog biće urgentno sankcionisani, a javnost koja nam je veliki saveznik u ovom poslu biti detaljno obaviještena. Svi koji posegnu za zloupotrebama neka ne računaju na "prolaznost" ovog ministra, i budući će, nadam se, insistirati na zakonitom i profesionalnom postupanju", zaključio je Danilović.

Bonus video: