Šansa da se DPS-u uzmu glasovi

“Poslije izbora DF će biti spreman na saradnju sa svima koji budu protiv Đukanovića” kaže Knežević
56 komentar(a)
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2016. 05:29h

Ukrupnjavanje opozicije pred izbore je korisno jer se koalicionim nastupima mogu uzeti glasovi DPS-u.

GO SNP u srijedu je odlučio da uđe u koaliciju sa URA i Demosom, a direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da bi podjednako važno bilo da ova koalicija ima i određeni nivo koordinacije sa Demokratama i SDP-om. “Kako bi se ojačao onaj umjereni, građanski opozicioni izraz bez kojeg Crna Gora ne može napraviti suštinski pomak u demokratizaciji društva” rekla je Uljarevićeva.

Lider SNP-a Srđan Milić juče je poručio da ulazak u ovu koaliciju pokazuje kako se može ujediniti u različitostima u cilju prosperitetne, pravedne i socijalno odgovorne države. Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je za TV Vijesti da je odluka SNP-a odgovorna. On je kazao da ne želi da prejudicira da li će biti nosilac zajedničke liste.

Uljarević je kazala da svaka od ovih partija ima određenog interesa kad je riječ o ovoj koaliciji, jer ne bi ulazili u nju, nezavisno o tome da li se radi o očuvanju postojećeg rejtinga, i prelasku cenzusa koji bi bio vrlo neizvjestan bez koalicije ili efikasnijem pristupu sa zajedničkom infrastrukturom. “Ukrupnjavanje opozicije, tamo gdje je to moguće, a vidimo da to teško ide u crnogorskim uslovima, jeste korisno za ukupnu opoziciju jer ono ima potencijal da 'uzme' i glasove DPS-a” rekla je ona.

Funkcioner DF-a Milan Knežević rekao je da nisu iznenađeni ovom koalicijom. “Radi se o koaliciji nastaloj na osnovama političkog sporazuma koji su potpisali sa Milom Đukanovićem” rekao je Knežević za “Vijesti”. On je dodao da je glavno pitanje da li će poslije izbora svi ovi subjekti biti protiv Đukanovića ili će neki ostati u vladi na osnovu sporazuma koji su potpisali. “DF konkurenciju isključivo vidi u DPS-u.

Poslije izbora DF će biti spreman na saradnju sa svima koji žele da budu protiv Đukanovića, a oni koji budu uz Đukanovića biće tretirani kao on i DPS”, rekao je Knežević.

NATO ne smije biti problem

Građanska opozicija mora da nađe načina da svoja pitanja stavi na političku agendu, jer NATO kao izborna tema odgovara DPS-u i DF-u, kaže Uljarevićeva. Iz URA je “Vijestima” nezvanično rečeno da stavovi o Alijansi neće biti problem, i da će se pronaći kompromis. Geopolitički analitičar, Blagoje Grahovac, rekao je za “Vijesti” da do izbora sve opozicione partije u svoju agendu treba da stave jednu jedinu stvar - “borba da se smijeni režim koji je opterećen organizovanim kriminalom i korupcijom”.

Grahovac je kazao da bi se o ulasku u NATO u parlamentu moglo odučiti samo kada bismo imali elementarni uslov, da su, dosadašnji izbori, a time i legitimitet parlamenta bili regularni. “Međutim, mi smo decenijama imali i neregularne i nefer izbore,a paralelno sa time uvećavao se militantnost duha građana. Ukoliko bi se desili regularni i fer izbori može se donijeti odluka u parlamentu, ukoliko do toga ne dođe, onda će biti potpuna greška. Tada bi bilo mudro i jedino rješenje, odluku donijeti na referendumu” rekao je on.

Bonus video: