SJEDNICA ODBORA

Radonjić: ASK spremna za izbore

Na Odboru se raspravljalo i o ličnim kartama, odnosno o tome jesu li one biometrijske
106 pregleda 5 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.08.2016. 16:46h

Agencija za spječavanje korupcije (ASK) spremna je za predstojeće parlamentarne izbore 16. oktobra, saopštio je direktor tog tijela, Sreten Radonjić.

Na četvrtoj sjednici Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces prisustvovali su predstavnici Agencije.

“Mogu da kažem da je Agencija stvorila sve organizacione, kadrovske, tehničke i druge pretpostavke da može da odgovori svim izazovima, koji su predviđeni Zakonom o finansiraju političkih partija i praćenja izbornog procesa", rekao je Radonjić.

On je naveo da je 15. juna, u susret tim obavezama, od zaposlenih 55 službenika formiran poseban tim najstručnijih, koji, kako smatra, može da odgovori na sve izazove.

Na Odboru se raspravljalo i o ličnim kartama, odnosno o tome jesu li one biometrijske, prenosi portal Antena M.

Zoran Miljanić iz Demosa zatražio je da se na Odboru raspravlja i o tom pitanju.

“Ne znam što smeta konstatacija o ličnim kartama, da one nijesu biometrijske. To nije izmišljotina ministra, to je stav stručnjaka, ja tražim da se na ovom Odboru raspravlja i o tome, da neka nezavisna institucija utvrdi jesu li ili ne”, kazao je Miljanić.

Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista kazao je da je crnogorska lična karta biometrijska i dodao da sadrži dva elementa- potpis i fotografiju.

“Sada se vraćamo na neku staru priču, to je za mene bacanje magle, naknadna pamet, zbunjivanje javnosti, traženje alibija za svoj nerad ili nespremnost za izbore”, rekao je Simović.

Nezavisni poslanik, Drizan Abazović odgovorio je Simoviću riječima “ili jeste ili nije, ne može se biti malo ili više trudan, tako je i sa ličnim kartam a- ili jesu ili nijesu biometrijske".

Abazović je ocijenio da “nema teorije da se do 16. oktobra primijeni u potpunosti izborno zakonodavstvo.

“Institucije su u potpunosti spremne”, smatra Simović.

Na Odboru je saopšteno i da je to tijelo tražilo detaljne infrmacije od ministra unutrašnjih poslova, Gorana Danilovića o biračkom spisku, a rok da ih ministar dostavi ističe sjutra.

Preporučujemo za Vas