Radunović: Osnovno obrazovanje da bude obavezno besplatno

"Država treba svim učenicima osnovnih škola da obezbijedi besplatne udžbenike, kao i sve potrebne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, kao i da se ta praksa mora nastavi i u narednim godinama, ne samo u izbornoj godini, kako bi se u mnogome olakšalo roditeljima"
288 pregleda 3 komentar(a)
Sonja Radunović, Foto: Demokratska Crna Gora
Sonja Radunović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 29.08.2016. 10:54h

Osnovno obrazovanje u Crnoj Gori treba da bude obavezno besplatno, kao što predviđa Ustav, najviši pravni akt u zemlji, saopštila je članica Glavnog odbora Demokrata Sonja Radunović.

"Više od polovine zemalja Evrope imaju, za cijelu osnovnu školu, taj sistem besplatnih udžbenika, njih plaćaju opštine i te se knjige ne vraćaju, već ostaju đacima. Ukoliko želimo da slijedimo put evropskih vrijednosti, moramo učiti na dobrim primjerima i primjenjivati ih", navela je Radunović.

Kako je istakla najveća briga roditelja, pred početak svake školske godine je koliko će ove godine koštati nabavka udžbenika za djecu i kako pripremiti dijete za školu?

"Roditelji su na mukama. Za spremanje jednog đaka za školsku godinu, kupovinu udžbenika, školskog pribora i đačke torbe, roditeljima su potrebna ogromna sredstva. Kupovina udžbenika za školsku godinu novi je udar na i onako "tanak" roditeljski džep, jer za spremanje jednog đaka za školu, potrebno izdvojiti od 300 do 400 eura, taman koliko iznosi mjesečna zarada znatnog broja crnogorskih građana. Što pokazuje da je osnovno obrazovanje sve samo ne besplatno, kao što propisuje najviši pravni akt u državi", saopštila je Radunović.

Ona smatra da iako su pojedine opštine obezbijedile besplatne udžbenike za đake da projekat besplatnih udžbenika treba da bude proširen.

"Država treba svim učenicima osnovnih škola da obezbijedi besplatne udžbenike, kao i sve potrebne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, kao i da se ta praksa mora nastavi i u narednim godinama, ne samo u izbornoj godini, kako bi se u mnogome olakšalo roditeljima", zaključila je Radunović.

Bonus video: