Danilović: Eksperti potvrdili da lične karte nijesu biometrijske, to može zakomplikovati izborni proces

"Možemo prilagođavati zakon realnosti ili realnost zakonu. Ukoliko budemo prilagođavali realnost zakonu, to znači da je potrebno praviti nove lične karte, što je skup i dug proces", rekao je Danilović
113 pregleda 21 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.08.2016. 15:02h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kazao je da su eksperti kompanije koja je Crnoj Gori prodala AFIS sistem, potvrdili da crnogorske lične karte nisu biometrijske, i da to može zakomplikovati izborni proces. On je pojasnio da se proces može zakomplikovati jer Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da se može glasati jedino sa biometrijskim, novim dokumentima.

Danilović je na konferenciji za novinare kazao da će se ovim povodom obratiti Vladi, a da na rješenju problema treba da rade Državna izbona komisija kao i parlament. "Možemo prilagođavati zakon realnosti ili realnost zakonu. Ukoliko budemo prilagođavali realnost zakonu, to znači da je potrebno praviti nove lične karte, što je skup i dug proces", rekao je Danilović. On je rekao da se sada ne može pojačati kontrola da kroz sistem za elektronsku identifikaciju birača ne prolaze falsifikati jer lična karta nije biometrijska, i da je bitan ljudski faktor, odnosno dobar rad biračkih odbora koji i prije elektronske identifikacije moraju identifikovati birača.

Danilović je kazao da je šest ili sedam dana prije njegovog imenovanja na mjesto ministra unutrašnjih poslova, iz tog resora saopšteno da je AFIS sistem testiran, što je, kako je naveo, tačno. "Ali ne postoji akt potpisan od tadašnjeg rukovodioca ministarstvom, po kojemu je AFIS "pušten u pogon", odnosno provjerena neka baza koja sadrži otiske prsta, što znači da će to tek uslijediti", kazao je ministar. On je ponovio da je, kada je u pitanju AFIS, najbitniji ljudski faktor, i da oni koji unose podatke u taj sistem moraju biti zakonski kontrolisani.

Danliović je, upitan ko će popuniti mjesta u organima upravljanja koja su pokrivali članovi URA, kazao da su na sjednici Vlade samo konstatovane njihove ostavke. "Dozvolili smo da se konstatuju ostavke, bez zamjena. Nema pretenzija da se pošto-poto nadomjeste te pozicije" rekao je Danilović. On je podvukao da se na te funkcije ne mogu vratiti oni koji su ih obavljali prije ulaska u vladu, odnosno da to mogu učiniti eventualno tek nakon što se objave konačni rezultati izbora, kako to propisuje lex specialis. "Do tada će možda opozicija predložiti rješenja ili će Vlada odrediti vršioce dužnosti" rekao je Danilović. Upitan da li ga je specijalni tužilac Milivoje Katnić kontaktirao povodom nezavisne istrage o ubistvu Duška Jovanovića, Danilović je rekao da to nije nadležnost ministra unutrašnjih poslova, i da mu se niko nije obraćao tim povodom.

Bonus video: