Zagovornik velike Albanije u petak u Tuzima: Ulazak u CG zavisi od ANB-a

Prije dvije nedjelje, Veliju je posjetio makedonsku prijestonicu i predložio ideju “fizičkog ujedinjavanja svih albanskih teritorija u jedinstvenu nacionalističku državu Albanaca: ujedinjenu Albaniju”
207 pregleda 118 komentar(a)
Tahir Veliju, Foto: Facebook
Tahir Veliju, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.08.2016. 05:40h

Ukoliko Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) ocijeni da Tahir Veliju predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, kontroverznom albanskom političaru biće zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Veliju, koji zagovara ideju velike Albanije, koju bi činili i djelovi Crne Gore, trebalo bi u petak 20. avgusta da u Tuzima promoviše svoju knjigu “Velika Albanija”.

Zbog zagovaranja ideje Velike Albanije, Velijuu je ranije ovog mjeseca zabranjen ulazak u Srbiju i Grčku.

Na pitanje da li će Veliu biti zabranjen ulazak i u Crnu Goru, iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu dali konkretan odgovor.

“Licu Tahir Veliju, ukoliko bude pristupilo graničnoj kontroli na nekom od graničnih prelaza u namjeri da uđe u Crnu Goru, biće dozvoljen ulazak u našu državu ukoliko bude ispunjavalo zakonski propisane uslove za ulazak u Crnu Goru”, saopšteno je iz MUP-a.

Prema članu 12 Zakona o strancima, njemu može biti zabranjen ulazak ukoliko se ispostavi da to “zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti i javnog poretka”.

Veliu je lider nedavno osnvanog Pokreta za ujedinjenu Albaniju (LSHB), organizacije koja “namjerava da ujedini Albance u jednu državu”.

“Ujedinjena Albanija, osim što je najvredniji idel svakog Albanca, nudi pravu Albaniju sa svojim zakonskim i istorijskim granicama, i garantuje stalnu stabilnost u regionu”, napisao je Veliju na svom zvaničnom veb sajtu.

“Ujedinjena Albanija, osim ispravljanja istorijskih nepravdi protiv Albanaca, takođe je od političkog i ekonomskog interesa za svjetliju budućnost za Albance”.

Prije dvije nedjelje, Veliju je posjetio makedonsku prijestonicu i predložio ideju “fizičkog ujedinjavanja svih albanskih teritorija u jedinstvenu nacionalističku državu Albanaca: ujedinjenu Albaniju”.

Stav Veliuja se podudara sa onim njegovog političkog kolege Kočo Danaja, promotera kampanje za stvaranje panalbanske države na Balkanu.

Opozicija u Crnoj Gori je u martu 2014. pozvala vlasti da uskrate ulazak Danaju, tvrdeći da bi njegova posjeta bila kršenje Ustava koji insistira na zaštiti suverenosti i teritorijalnog integriteta Crne Gore.

Danaj, lider opozicione Liste za prirodnu Albaniju, bi je savjetnik nekoliko albanskih premijera a 2013. je pokrenuo inicijativu za prikupljanje milion potpisa Albanaca koji žive po Evropi da ubijedi zapadne vlade o potrebi ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu.

Njegova platforma predviđa da Ulcinj bude proglašen “slobodnim gradom” i podijeljen između Tirane i Podgorice. Tu ideju dijeli i Veliju.

Bonus video: