Pajović: Energetski resursi moraju da budu u vlasništvu države


"Poljoprivreda, stočarstvo, turizam, dobiće svoju šansu, jer je do sada prioritet bio na proizvodnji električne energije“
1 komentar(a)
Darko Pajović- Pljevlja, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović- Pljevlja, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 16.08.2016. 17:24h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović u razgovoru sa rukovodstvom Pljevalja, predsjednikom Opštine Mirkom Đačićem, predsjednikom Skupštine opštine Tarikom Gadžovićem i potpredsjednikom Opštine Ljubišom Ćurčićem, dogovorio je intenzivniju saradnju u svim oblastima koje se tiču unapređenja života građana, a iz nadležnosti su Skupštine Crne Gore, navodi se u saopštenju.

„U opštinu Pljevlja smo, kao i drugdje u Crnoj Gori, došli u okviru Sporazuma Skupštine Crne Gore i Zajednice opština, tu je i veliki broj donijetih zakona koji se tiču lokalnih samouprava, a prevashodno potvrđivanje protokola između Vlada Crne Gore i Republike Češke, a koji se tiče izgradnje Bloka 2" kazao je Pajović.

On je kazao da nakon današnje posjete Pljevljima ima čvršće stavove o više pitanja.

"Drzava mora da ostane većinski vlasnik Elektroprivrede Crne Gore. Takođe je važno što će država Crna Gora graditi drugi dio termoelektrane, jer vjerujem da energetski resursi koji čine kičmu svake države, ne samo CG, upravo treba da budu u vlasništvu države, jer i na taj način država potvrđuje svoju suverenost.

 Druga važna činjenica je da je prilikom glasanja o Protokolu, čak 47 poslanika je glasalo za ovaj zakon. To znači da širimo konsenzus onih snaga u Crnoj Gori koje dnevnu politiku stavljaju po strani a posvećuju se onome što su dobri državni i dobri razvojni projekti" istakao je Pajović.

On je dodao da će se izgradnjom Bloka 2, riješiti višedecenijski ekološki problemi ovog kraja, to su zagađenje vazduha, zagađenje voda, toplifikacija grada Pljevalja, smanjenje emisije zagađujućih materija, što će kako navodi direktno uticati ne samo na zdravlje stanovnika Pljevalja, nego će omogućiti lokalnoj samoupravi da se posveti korišćenju ogromnih resursa koje ovaj kraj ima na raspolaganju.

"Poljoprivreda, stočarstvo, turizam, dobiće svoju šansu, jer je do sada prioritet bio na proizvodnji električne energije“ izjavio je Pajović.

Na kraju razgovora sa čelnicima Pljevalja u Termoelektrani, Pajović je optimista i vjeruje da su pred Pljevljima bolji dani.

„Način rješavanja problema i agilnost mojih domaćina je za mene ohrabrujuća i vjerujem da su pred Pljevljima mnogo bolji dani. Na nama je da sa mnogo više vjere ulazimo u rješavanje problema, nezavisno od toga na koji se kraj Crne Gore odnose, jer ih dijelimo svi. Naš današnji susret je korak u tom pravcu i to je ona nova vrijednost nove Crne Gore“ zaključio je Pajović.

Bonus video: