Bošnjak: Iz biračkog nisu izbrisani duplikati

Aktivista DF-a je dobio obavještenje MUP-a da prvo glasa u jednoj, pa u drugoj školi
9 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.08.2016. 15:56h

Birački spisak nije prečešljan, jer i dalje ima onih koji su upisani na više biračkih mjesta i mogu da glasaju na više mjesta, tvrdi poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

Poslanica je “Vijestima” dostavila dokumentaciju po kojoj je Dimitrije Todorović (1996) u razmaku od dva mjeseca dobio obavještenja MUP-a po kojima je na parlamentarnim izborima 16. oktobra prvo trebalo da glasa u prostorijama Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“, a zatim da to treba da uradi u prostorijama druge škole - Građevinsko-geodetske.

“Ovo što je naš aktivista dostavio samo je potvrda onoga o čemu mi iz DF-a već duže vremena pričamo i na šta upozoravamo, a to je da ima ljudi koji su upisani na više biračkih mjesta i da je moguće da glasaju na više mjesta, jer očigledno da 'trojkin' AFIS sistem nije 'prečešljao' birački spisak niti su izbrisani duplikati,” kazala je Bošnjak.

AFIS podrazumijeva da MUP provjerava bazu izdatih ličnih karata da bi se utvrdilo, na osnovu otisaka prstiju, da li ima duplikata ili lažnih identiteta.

Poslanica ističe da je mogućnost malverzacija sada mnogo veća.

“Sada kada imamo onakav sistem za elektronsku identifikaciju birača, koji nije povezan sa otiskom prsta niti je konektovan na centralni birački spisak, već samo na izvod za pojedino biračko mjesto, mogućnost malverzacija je mnogo veća posebno u dijelu da jedno lice glasa na više mjesta jer sad nema više sprejeva, koji su na to upozoravali,” rekla je.

Bošnjak tvrdi da nema volje da se nabave uređaji koji čitaju otisak prsta na biračkom mjestu.

Poslanici opozicije tražili su tokom skupštinskih rasprava da se ti uređaji obezbijede, ali je iz MUP-a rečeno da se to kosi sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Nakon što je lider Demosa Miodrag Lekić u nedjelju kazao da ta stranka ostaje u Vladi izbornog povjerenja jer želi da obezbijedi “izbore koji su fer ili polufer”, poslanica DF-a je pitala ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da li je ovo dokaz da oni neće biti u potpunosti fer.

“Voljela bih da nam ministar kaže da li ovo znači 'polufer' izbore, jer je on taj koji je trebao da izvrši čišćenje biračkog spiska od duplikata i ostalih neregularnosti a vidim da ne postoji volja za tim,”, rekla je Bošnjak i dodala da je prvo trebalo pokrenuti izmjenu Zakona o državljanstvu i po službenoj dužnosti obrisati desetine hiljada onih koji godinama ne prebivaju u Crnoj Gori, a na biračkom spisku su.

Bošnjak smatra da ministar više radi na “ličnom marketingu”, a da suštinske stvari oko biračkog spiska ostaju netaknute.

Bonus video: