Što odluči Demos, tako će i SDP

Dio funkcionera Demosa procjenjuje da treba da ostanu u sistemu, posebno u MUP-u
82 pregleda 31 komentar(a)
Gora Danilović, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Gora Danilović, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.08.2016. 06:30h

Nakon što je Građanski pokret URA početkom mjeseca odlučio da napušta Vladu izbornog povjerenje jer je DPS prekršio Sporazum o organizovanju slobodnih izbora, njegovim putem će vjerovatno krenuti Demos i Socijaldemokratska partija.

To se ipak zasigurno ne zna, jer dio funkcionera i aktivista smatra da je učinkovitije da se nastavi sa otkrivanjem zloupotreba državnih resursa pred izbore 16. oktobra i da je URA požurila sa ultimativnim stavom o izlasku iz vlasti. Šta će biti na kraju najviše će zavisiti od Demosa Miodraga Lekića, koji u nedjelju na sjednici GO treba da odluči da li napušta Vladu i državne institucije. Prema informacijama “Vijesti” značajan dio funkcionera Demosa procjenjuje da treba da ostanu u sistemu, posebno u MUP-u koji drži kontrolu nad Centralnim biračkim spiskom, elektronskom identifikacijom birača i čitavom logistikom koja ima veze sa glasanjem, uključujući podatke o biračima.

O važnosti toga svjedoči i podatak da je po nalogu ministra Gorana Danilovića (Demos) iz CBS izbrisano 1.263 nezakonito upisanih birača, koji su dobili pravo glasa iako nijesu protekle dvije godine od sticanja državljanstva. A takvih je, prema informacijama “Vijesti”, najvjerovatnije mnogo više.

Ukoliko ipak prevagne stav u Demosu da se ne može preći preko kršenja Sporazuma, za SDP je to smernica. U SDP-u su u toku “terenske konsultacije”, a ta partija će se, kako su juče najavili 22. avgusta na sjednici Glavnog odbora odrediti prema prelaznoj vladi.

SDP će prije konačnog stava konsultovati i civilni sektor, sa čijim predstavnicima je razgovarao prije potpisivanja Sporazuma. SDP želi da čuje i stavove kontrolora raspoređenih po Sporazumu. Oni su to obrazložili navodima o “delikatnost političkog trenutka, uzrokovanog destrukcijom DPS-a ”.

Potpredsjednik GP URA Dritan Abazović je na sastanku sa aktivistima na Cetinju ponovio da je njihova odluka o izlasku iz prelazne vlade ispravna i neophodna. "Međutim pokazalo se da DPS nije spreman da poštuje ono što je potpisao,” rekao je on.

Skupštinska većina usvojila je novi ugovor sa A2A iako su se opozicioni ministri u Vladi protivli kada je utvrđivan. Zbog toga je URA i rješila da napusti Vladu, ali formalno čeka da odluku o tome donesu i Demos i SDP. Te dvije partije će na sjednicama 14, odnosno 22. avgusta odlučiti i o načinu izlaska na izbore.

Stižu eksperti za AFIS

Inžinjeri francuske kompanije, od koje je MUP kupio civilni AFIS sistem važan za provjeru duplih birača, trebalo bi da dođu 22. avgusta. Njih je pozvao ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, na predlog Koordinacionog tijela koje je formirao za praćenje izbora, i trebalo bi da pomognu kako bi se precizirala tehnička procedura provjere baze dokumenata građana. Naime, prije nego je Danilović preuzeo MUP, u AFIS-u je provjerena baza podataka.

Tada je saopšteno da su sporna dokumenta samo jednog građanina ali navodno zbog tehničke greške. Danilović je najavio da će kroz AFIS ponovo provesti proceduru, ali se ispostavilo da se ne zna kako ona uopšte treba da izgleda jer ne postoje pravila.

Bonus video: