MANS: Pratićemo finansiranje izbora i birački spisak

Milovac je istakao da ima institucija koje u potpunosti ignorišu obavezu iz Zakona o finansiranju političkih partija i Zakona o slobodnom pristupu informacija
75 pregleda 0 komentar(a)
MANS, Foto: Savo Prelević
MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.08.2016. 19:18h

Od kada su izbori rapisani, postoje ozbiljni problemi u sprovođenju Zakona o finansiranju političkih partija a u biačkom spisku se nalaze hiljade lica koja nemaju pravo glasa, poručeno je iz MANS-a.

Upravo će poštovanje Zakona i birački spisak biti glavne aktivnosti na koje će u izbornom periodu biti usmjereni u MANS-u, kazala je izvršna direktorica Vanja Ćalović.

Ona je kazala da je drugačiji ambijent u kojima se održavaju ovi izbori u odnosu na prethodne.

“Pred prošle parlamentarne izbore mi nismo izričiti zahtjev od strane EU da se moraju obezbijediti konkretni rezultati, obezbijediti puno sprovođenje izbornih zakona. Sada to imao. Imamo tu vrstu međunarodnog pritiska.”

Ćalović je na konferenciji za novinare kazala da institucije uglavnom na svojim veb stranicama postavljaju nepotpune informacije sa analitičkih kartica i putnih naloga.

“Mislim da ovakvo ponašanje institucija upućuje na to da ako nemaju šta da kriju, onda bi sve te podatke učinili javnim”, kazala je, optuživši ih da brišu informacije.

Na sajtu izbori.se, MANS će postavljati podatke za 100 institucija sa najvećim budžetima u državi.

“Trudićemo se da provjerimo sadžaj tih podataka, da ih analiziramo, da tražimo dodatne informacije, da sprovedemo konkretne istrage u konkretnim slučajevima i da podnosimo inicijative Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), odnosno Specijalnom tužiocu u slučaju da bude određenih elemenata za krivična djela”, kazala je Ćalović.

U MANS-u su, kako su kazali, uspjeli da dokažu da su 1.263 građanina bila nezakonito upisana u birački spisak i to samo po jednom osnovu – što su stekli državljanstvo ali nije bio ispunjen ustavni osnov prebivališta od dvije godine.

Na prošlim parlamentarnim izborima je takvih lica, dodaju, bilo 9.530.

“Podnijećemo krivične prijave protiv lica koja su nezakonito upisala ove osobe u birački spisak. Mi čekamo da se konačno objave izmjene zakona u Službenom listu i da specijalni tužilac bude nadležan za djela vezana za izbore, jer smo vidjeli da osnovna tužilaštva apsolutno ništa nisu uradila po tom pitanju,” kazala je Ćalović.

Direktorica MANS-a je napomenula da su podnijeli krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica koja su na izborima u Tivtu navodno nezakonito upisala preko 200 osoba.

“Birački spisak nije beskrajno čist kako su t tvrdili svi, počevši od premijera Mila Đuknovića pa do činovnika u MUP-u. Mi ćemo se svakako potruditi da sve što je do nas prijavimo i da svakako tražimo odgovornost onih lica koja su u prošlosti i trenutno manipulisala biračkim spiskom,” poručila je.

“MANS će i već je počeo da prikuplja informacije o potrošnji budžeta onih institucija koje su već prepoznate i u aferi Snimak i u nekim našim prethodnim istraživanjima kao institucije koje imaju velike budžete a istovremeno kao institucije čiji budžeti su jako često zloupotrebljavani - iz čijih budžeta su se trošila sredstva za predizborne kampanje,” kazao je Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra MANS-a Milovac je kazao da su na određena ministarstva, kao što su ministarstvo rada i socijalnog staranja, poljoprivrede, ekonomije a posebno ministarstvo finansija, ali i Investiciono-razvojni fond i određene vladine institucije, kao što su Direkcija za saobraćaj i Direkcija za javne radove .

Ćalović je pojasnila da je riječ o kolektivnom naporu institucija.

““Ako imate jedan računovodstveni sistem koji postoji u svakoj instituciji, mnogo vam je lakše da sve podatke iz tog računovodstvenog sistema učinite javnim, nego da brišete podatke, da čuinite sve što možete da uklonite bilo kakav trag ili dokaz koji bi mogao da pokaže gdje je novac otišao. U tom smislu, mi očigledno imamo jedan kolektivni napor, koji nije na nivou pojedinačnih institucija, nego većine institucija da se prikrije finansiranje izbora, bez obzira što su zakonske obaveze”, rekla je na konferenciji.

Milovac je istakao da ima institucija koje u potpunosti ignorišu obavezu iz Zakona o finansiranju političkih partija i Zakona o slobodnom pristupu informacija. “Tu govorimo prije svega o Ministartsvu poljoprivrede i IRF - dvije institucije čiji su fondovi na desetine miliona eura i kojima upravljaju lica koja su već u javnosti prepoznata kao veoma aktivni akteri afere Snimak, koji ponovo imaju šansu da na oktobarskim izborima raspolažu desetinama milionima eura”.

On je dodao da im problem predstavljaju i podaci iz Trezora, koji su im prije pomagali da ukažu na zloupotrebe a sada dobijaju samo djelimične podatke.

MANS će takođe pratiti detaljnu potrošnju opština sa najvećim budžetom i nekh lokalnih javnih preduzeća koji tako raspolažu sa velikim novcem, kao što je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice.

U fokusu NVO biće i politički motivisano zapošljavanje.

Zorica Ćeranić, koordinator Monitoring programa MANS-a, kazala je da u preko 70 odsto slučajeva institucije ne objavljuju potpune informacije koje se tiču analitičkih kartica i putnih naloga.

“Kod analitičkih kartica nedostaju uglavnom u većini slučajeva svrha isplate, što znači da je određeni novac potrošen a da ne znamo za šta tačno. Kod putnih naloga, uglavnom nedostaje evidencija o kretanju vozila i provedenom vremenom prilikom upotrebe službenih vozila, a u gotovo svim slučajevima nedostaju podaci o potrošnji goriva,” kazala je Ćeranić, predstavljajući dosadašnje rezultate istraživanja.

Ćeranić je ukazala i da postoji problem u praćenju davanja socijalne pomoći, jer je jedan dio podataka objavilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja a drugi Centri za socijalnu pomoć.

“Zbog svih ovih propusta, MANS je podnio preko 300 prijava ASK i nadamo se da će ASK djelovati efikasno i pravovremeno”, rekla je.

Bonus video: