Zenović: Divanović ne prestaje sa svojim biserima

On je podsjetio Divanovića da je budvanski Stari grad nastao negdje prije 25 vijekova, pa sve i da nije zakonom zaštićen kao spomenik kulture, ljudska logika nalaže da se prema takvoj jednoj činjenici svako mora odnositi sa velikim poštovanjem
130 pregleda 15 komentar(a)
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.08.2016. 16:14h

Budvanski odbor Demokratske Crne Gore ocijenio je elementarnim neznanjem, tvrdnje sekretara za gradsku infrastrukturu Nikole Divanovića, koji je kazao da Stari grad, a ni bedemi nijesu spomenik kulture.

Divanović je govoreći o uklanjanju iluminacije, takozvanog DNK, rad Karima Rašida, kazao da nijesu ispoštovane procedure, te da po zakonu Stari grad nema statsu spomenika.

“Nikola Divanović, Sekretar sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent i veoma ambiciozan član budvanskog DPS-a, što je u ovim teškim momentima za DPS za divljenje, mora se priznati, ne želi da nas udostoji niti jednog dana bez nekog od njegovih „bisera”. Najsvježiji u nizu je onaj da budvanski Stari grad nije spomenik kulture i kao takav nije zaštićen. Ne čudi što se gospodin Divanović nije udostojio da provjeri tačnost svojih tvrdnji, već čudi da olako od strane visokih funkcionera budvanske opštine dolaze ovakve i slične izjave”, naveo je na konferenciji za novinare sekretar odbora demokrata Đorđe Zenović.

On je podsjetio Divanovića da je budvanski Stari grad nastao negdje prije 25 vijekova, pa sve i da nije zakonom zaštićen kao spomenik kulture, ljudska logika nalaže da se prema takvoj jednoj činjenici svako mora odnositi sa velikim poštovanjem.

“Posebno se to očekuje od nekog ko je mještanin. Kako se sekretar sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent odnosi prema Starom gradu dovoljna ilustracija je DNK iluminacija na bedemima Starog grada, za koju je on u svoju odbranu više puta našao da izjavi kako su „ukusi različiti“. To se može uzeti kao validno obrazloženje ako se radi o odjevnoj kombinaciji Divanovića, boji zidova u njegovom stanu, ili nekih drugih ličnih afiniteta. Međutim, kada je predmet rasprave nešto što nije ni u njegovom vlasništvu, niti bilo čijem vlasništvu, osim vlasništvu građana, on nema pravo takve izjave da daje. Za jedan tako ozbiljan poduhvat kao što je iluminacija gradskih bedema angažuje se struka, ljudi koji mnogo više znaj od gospodina Divanovića, koliko god mu ova ćinjenica teško pala. Za jedan ovakav ozbiljan poduhvat konsultuju se i građani Budve, koliko god mu ova činjenica još teže pala. Osim toga, on kaže da je ova iluminacija postigla svoj cilj i po ko zna koji put se poziva na svoje vizionarstvo i društvenu odgovornost. “, kazao je Zenović.

On je dodao da Divanović, kao ozbiljan čovjek, mora konačno da shvati da su u njegovom slučaju njegov lični cilj i cilj građana Budve u koliziji, baš kao što su i njegovo vizionarstvo i društvena odgovornost u koliziji.

“ Jer da kod njega postoji osjećaj društvene odgovornosti nikada gradu ne bi dozvolio da bude žrtva njegovih vizionarskih izleta. Kada je u pitanju to da li je Stari grad spomenik kulture, zaštićen zakonom, uputiću gospodina Divanovića na rješenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika SRCG, br. 876/1-56 od 30.10.1961. godine, kojim je bedem Starog grada zajedno sa bastionima uvršten u Registar zaštićenih spomenika kulture. U međuvremenu javnost nije upoznata sa tim da je evenutalno donijeto rješenje kojim se starogradski bedemi sa bastionima brišu iz Registra zaštićenih spomenika kulture, a po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara revalorizacija se mora izvršiti u roku od 3 godine od dana stupanja na snagu ovog zakona. Kako je od dana stupanja na snagu Zakona prošlo više od 6 godina, jasno da je zakonski rok uveliko probijen. Ukoliko mu to nije dovoljno, ove godine je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara stigao dopis kojim se opštini nalaže uklanjanje iluminacije sa bedem, kojom se on toliko ponosi. Ne vidimo razlog zašto bi Uprava za zaštitu spomenika reagovala van domena svoje nadležnosti, a njena isključiva nadležnost su spomenici kulture”, kazao je Zenovic.

On je naglasio da se na zvaničnom sajtu opštine Budva se Stari grad kao urbana cijelina vodi kao spomenik kulture prve kategorije.

“Ovim pozivamo Divanovića da se okane valorizacije, optimizacije, brendiranja i intervencije u prostoru kada je u pitanju Stari grad Budva i da se posveti postavljanju ograda i farbanju pješačkih prelaza. Stari grad je mnogo stariji od DPS-a, pa neka bude uvjeren da će ga i nadživjeti, bez obzira na njihovu dugoročnu strategiju postepenog uništavanja starog gradskog jezgra i protjerivanja njegovih stanovnika”, zaključio je Zenović.

Bonus video: