Lekić: Razgovaramo sa više partija i udruženja

„Sve to govori o već izvršenim pripremama vlasti za prljave kampanje i nastavak zagađivanja medijskog prostora. Ali to je posebna i važna tema“, kazao je Lekić agenciji MINA.
119 komentar(a)
Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Ažurirano: 10.08.2016. 13:12h

Demos razgovara o saradnji sa više opozicionih partija i udruženja, kazao je lider te stranke, Miodrag Lekić, dodajući da je sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP) već dogovorena saradnja tokom izbornog procesa.

Komentarišući medijske navode da je Demos u završnoj fazi dogovora sa SNP-om i da sada pregovaraju o procentima, Lekić je ocijenio da posebni štabovi vlasti, preko kontrolisanih medija, proturaju navodne vijesti o opoziciji, i to u obrađivanim verzijama, s ciljem kompromitovanja, posebno ozbiljnijih partija.

„Sve to govori o već izvršenim pripremama vlasti za prljave kampanje i nastavak zagađivanja medijskog prostora. Ali to je posebna i važna tema“, kazao je Lekić agenciji MINA.

On je ponovio da se Demos, na bazi utvrđene politike stranke, zalaže za optimalan model koji ima najviše izgleda da ostvari opozicionu pobjedu na predstojećim izborima.

„Naša dužnost, razumije se i moja, jeste da u kolegijalnoj atmosferi razgovaramo sa političkim partijama u opoziciji, o svim opozicionim oblicima saradnje. To i činim sa više opozicionih partija i udruženja, svakako i sa SNP-om. U svakom slučaju, mi ćemo sarađivati tokom izbornog procesa, to smo već dogovrili, to nam je dužnost, to očekuje opoziciona javnost“, naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, ako Demos dođe do nekog višeg oblika saradnje sa drugim opozicionim strankama, u smislu koalicija, o tome će obavijestiti javnost.

„Podvale i izmišljotine o nekakvom zapletu oko broja poslaničkih kandidata na listi, kao i o pregovaračkom susretu sa predsjednikom Srpske liste, ne zaslužuju ni komentar, jer više govore o autorima ovih neistina“, dodao je Lekić.

Na pitanje kako komentariše odluku Građanskog pokreta URA o napuštanju Vlade, i da li će to uticati na odluku Demosa, Lekić je kazao da, u formalnom dijelu koji se odnosi na način odlučivanja, smatra da je bilo bolje i poželjnije da su u nekom razumnom vremenskom roku pokušali da donesu zajedničku odluku.

„U suštinskom smislu URA, kao i druge dvije opozicione partije koje čine prelaznu vladu izbornog povjerenja, imaju apsolutno pravo samostalnih odluka. I ja te odluke uvažavam. Mi smo u vladi bili u tehničkoj saradnji, ostavljajući pravo i obaveze partijama da na svojim organima donose važne odluke“, precizirao je Lekić.

On je kazao da će Demos 14. avgusta donijeti svoju odluku na Glavnom odboru.

„To ćemo uraditi po našem već ustaljenom načinu rada. Dakle, promišljeno, primarno motivisani interesima građana, svakako na demokratski način, spremni da za naše odluke preuzmemo javnu odgovornost“, poručio je Lekić.

Bonus video: