POSLIJE DRUGE RUNDE GLASANJA U SAVJETU BEZBJEDNOSTI

Lukšić se povlači iz trke za šefa UN-a?

Izvori Politika iz UN-a kazali su da Amerika, koja, kako se vjeruje, želi ženu na čelu UN-a, podržava bivšu argentinsku šeficu diplomatije Susanu Malkoru, dok Moskva nastoji da se tu nađe bugarska kandidatkinja Irina Bokova, koja ima porodične veze sa SSSR-om i u skladu je sa željom Rusije da kandidat iz istočne Evrope bude generalni sekretar
21 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2016. 06:59h

Kandidat Crne Gore za mjesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Igor Lukšić razmatra i opciju odustajanja od trke nakon jučerašnje druge runde tajnog glasanja u Savjetu bezbjednosti (SB UN), saznaju "Vijesti".

"Razmišljao tome, a jasnije će biti u narednih nekoliko dana", rekao je "Vijestima" diplomatski izvor, upoznat sa Lukšićevim planovima.

Neki kandidati su uoči glasanja nezvanično kazali AFP-u da će rezultati ovog glasanja biti ključni u njihovoj odluci da li da ostanu u trci.

Od 11 kandidata, Lukšić je juče završio na devetom ili desetom mjestu sa slovačkim šefom diplomatije Miroslavom Lajčakom, zavisno od kontradiktornih nezvaničnih izvještaja.

U prvom krugu je bio na jedanaestom mjestu, ispred bivše šefice hrvatske diplomatije Vesna Pusić, koja je u četvrtak saopštila da se povlači iz trke. Pusićeva je kazala je nakon prvog kruga da je ”postalo jasno da će izbor novog generalnog sekretara UN ići u smjeru kandidata iz same organizacije - osobe koja radi ili je radila u UN.”

Analitičari su nakon prvog kruga objavili da je očigledno da se Rusija sveti Crnoj Gori zbog ulaska u NATO.

Portugalac Antonio Gutereš zadržao je prvo mjesto u trci. Gutereš je dobio 11 “ohrabrujućih”, ali dva “obeshrabrujuća” glasa od 15 članica SB UN, što je malo slabiji rezultat u odnosu na prvo glasanje kada nije imao negativnih glasova. Diplomate spekulišu da je jedan od dva negativna glasa mogao stići od Rusija, u pokušaju da uspori njegov uspjeh, piše AFP.

Na drugom mjestu našao se bivši šef srpske diplomatijet Vuk Jeremić, dok su od ostalih kandidata iz bivše Jugoslavije bolje prošli bivši predsjednik Slovenije Danilo Tirk i bivši makedonski šef diplomatije Srđan Kerim.

Prema pisanju američkog portala Politiko,izbor nasljednika Ban Ki Muna pretvorio se u novi front u rusko-američkom ratu za geopolitički uticaj.

Izvori Politika iz UN-a kazali su da Amerika, koja, kako se vjeruje, želi ženu na čelu UN-a, podržava bivšu argentinsku šeficu diplomatije Susanu Malkoru, dok Moskva nastoji da se tu nađe bugarska kandidatkinja Irina Bokova, koja ima porodične veze sa SSSR-om i u skladu je sa željom Rusije da kandidat iz istočne Evrope bude generalni sekretar.

Malkora je u drugom krugu bila na trećem, a Bokova na petom mjestu.

“Nisam siguran da su Amerikanci niti Rusi raspoloženi za kompromis”, kazao je bivši visoki zvaničnik UN. “I jedni i drugi su mi kazali da misle da onaj drugi nema na umu najbolje interese UN u ovom izboru i da želi da se UN pokorava njihovom programu”. Tokom prvih rundi glasanja pet stalnih članica SB UN - među kojima su SAD i Rusija - ne mogu koristiti veto da bi izbacili kandidate. Međutim, kako se njihov broj bude smanjivao, njihov uticaj će samo rasti jer će im biti dozvoljeno da upotrijebe veto.