Za izlazak na izbore potreban 4.091 potpis

NVO će moći da provjeravaju potpise, potvrđivanje lista
108 pregleda 0 komentar(a)
Budimir Šaranović, Milisav Ćorić, Foto: Savo Prelević
Budimir Šaranović, Milisav Ćorić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.08.2016. 18:49h

Da bi učestvovale u izbornoj trci političke partije moraće da prikupe 4.091 potpis. To je utvrđeno na sjednici Državne izborne komisije (DIK).

Na sjednici DIK je odustala od ograničenja prava organizacijama koje će pratiti izborni proces. Komisija će tako dozvoliti nevladinim organizacijama da provjeravaju potpise, prate potvrđivanje izbornih lista, štampanje, preuzimanju i distribuciju izbornog materijala, te obuke za izbornu, što je prilikom ovlašćenja za praćenje rada DIK pokušala da ukine.

Iz Centra za demokratsku tranziciju su saopštili da se većina članica i članova DIK-a decidno izjasnila da intencija spornih djelova sadržaja ovlašćenja za posmatrače nije bilo ograničavanje prava posmatračima izbora.

"DIK je sporno rješenje zamijenio novim, kojim se ovlašćenim posmatračima izbora dozvoljava ne samo prisustvo sjednicama izbornih komisija, već i posmatranje drugih radnji važnih za izborni proces”, saopštili su iz te organizacije.

Na sjednici je zaključeno da će DIK izdati posebnu instrukciju opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima, iz koje će biti jasno da se ograničavanje broja posmatrača na biračkim mjestima iz jedne organizacije na jedno lice ne odnosi na mobilne timove koji obilaze biračka mjesta, već samo na „stacionarne“ posmatrače, koji kontinuirano borave na biračkom mjestu.

Postupke DIK-a, na čijem je čelu Budimir Šaranović, ranije su osudile nevladine organizacije MANS, CDT i CEMI koje će pratiti oktobarske izbore.

Bonus video: