Demokrate: Vlast u Crnoj Gori godinama urušava nauku, kulturu i umjetnost

68 pregleda 5 komentar(a)
Radoica Ivanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Radoica Ivanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 30.07.2016. 10:31h

Svjedoci smo da nauka, kultura i umjetnost u Crnoj Gori nazaduju i da se njima ne posvećuje dovoljno pažnje, kao i da bez konkretnog ulaganja u nauku, kulturu i umjetnost država postaje kočnica njihovom kretanju naprijed, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Vlast u Crnoj Gori godinama urušava navedene djelatnosti, ne gradeći multikulturalne vrijednosti, već im uporno postavlja kamen spoticanja. Na taj način pravi još veći razdor, manipulišući građanima i sabotirajući svaku moguću težnju i napor za širenjem naučnih i umjetničkih djelatnosti", navodi se u saopštenju Demokrata koje potpisuje Radoica Ivanović, realizator kampanje "od vrata do vrata".

U saopštenju se dodaje da su nedostatak pozorišta, bioskopa, galerija, zapostavljanje kulturnih spomenika i dobara, zanemarivanje znamenitosti velikog broja gradova i na primorju i na sjeveru, naša svakodnevica, kao i da su totalno zanemareni kulturni sadržaji u ruralnim područjima.

"Da su u pitanju neke kriminalne grupe i kriminalna dešavanja u okvirima nauke, kulture i umjetnosti, tu bi vlast DPS-a bila na prvom mjestu u izdvajanju iz budžeta i njihovom uspješnom realizovanju. Zato se moramo izboriti i osloboditi ovih stega koje nam vlast postavlja godinama, srušiti njihov sistem izopačenih vrijednosti i dati široku autonomiju naučnim, kulturnim i umjetničkim stvaraocima, što je normalno i prirodno u svim demokratskim i civilizovanim društvima, ne zloupotrebljavajući ove oblasti i stvaraoce u ovim oblastima za svoje politikantske interese", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: