Demokrate o domenu ".me": Je li formiran predmet i da li se krenulo u izviđajne radnje?

"U prethodnom periodu ukupnoj demokratskoj i stručnoj javnosti predstavili smo dokumentaciju koja ukazuje na sumnju da su pojedinci iz vlasti u saradnji sa pojedincima bliskim familiji Đukanović organizovano izvršili niz protivpravnih radnji kako bi za sebe pribavili višemilionsku korist, a na štetu države"
116 pregleda 2 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 29.07.2016. 09:37h

Pozivamo nadležno državno tužilaštvo da obavjesti ukupnu javnost da li je po informacijama koje su Demokrate dostavile u vezi sa slučajem internet domena "me" formiralo predmet, kao i da li se krenulo u izviđajne radnje, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Demokratska Crna Gora dostavila je 17. jula vrhovnom državnom tuižiocu Ivici Stankoviću dokumentaciju koja ukazuje na sumnju da je država pretrpjela višemilionsku štetu time što je Vlada povjerila privatnoj firmi na upravljanje internet domenom "me".

"U prethodnom periodu ukupnoj demokratskoj i stručnoj javnosti predstavili smo dokumentaciju koja ukazuje na sumnju da su pojedinci iz vlasti u saradnji sa pojedincima bliskim familiji Đukanović organizovano izvršili niz protivpravnih radnji kako bi za sebe pribavili višemilionsku korist, a na štetu države", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz ove partije dodaju da su o svemu ovome obavijestile i vrhovnog državnog tužioca, Ivicu Stankovića, i uz informaciju mu dostavile i svu propratnu dokumentaciju, uz napomenu da vjeruju da su izvršene radnje u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

"Kao potvrdu naših sumnji i tvrdnji, javnosti predstavljamo i stav Ustavnog suda Crne Gore. Naime, odlučujući o inicijativi Miladina Čukića za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravila o registraciji i korišćenju domena ispod nacionalnog internet domena Crne Gore ".me" ("Službeni list Republike Crne Gore", br. 46/07), koja je donio Savjet za upravljanje ".me" domenom, Ustavni sud je 12. februara 2009. godine donio Rješenje broj U. br. 106/07 kojim je pokrenuo postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti. U obrazloženju navedenog rješenja Ustavni sud zaključuje da "iz predmeta regulisanja i sadržine osporenog akta proizilazi da su njime suprotno Ustavu uvedeni novi pravni institut i nosioci svojinskih ovlašćenja na državnoj svojini, uređeni njihovi međusobni odnosi, odnosi sa korisnicima domena i trećim zainteresovanim licima i drugi pravni odnosi koji su zakonska materija i u domenu zakonodavne politike", kao i da je Savjet za upravljenje ".me" domenom donio akt – Pravila, koji po nazivu i načinu na koji su ovi odnosi uređeni, nema pravni osnov u Zakonu o imovini, a ni u drugom zakonu", navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni tvrde da prema tumačenju Ustavnog suda, Savjet za upravljanje ".me" domenom nije bio nadležan da određuje da li je domen ".me" imovina države, a posebno nije bio nadležan da njime raspolaže.

"Imovinu Crne Gore je najprije imala urediti Skupština Crne Gore, a potom njome raspolagati Vlada Crne Gore. Javni poziv za izbor agenta registracije raspisuje "na osnovu odluke Savjeta za upravljanje ".me" domenom i u skladu sa Pravilima o registraciji i korišćenju domena ispod nacionalnog Internet domena Crne Gore ".me" ('Sl. list RCG', br. 046/2007 )" niko drugi nego Savjet za upravljanje ".me" domenom na čijem je čelu sve vrijeme Vujica Lazović. Raspisivanje Javnog poziva je akt raspolaganja imovinom Crne Gore, na šta Savjet za upravljanje ".me" domenom nije imao utemeljenje u Ustavu i zakonima Crne Gore. (Integralno Rješenje dostavljamo u prilogu.). Način na koji je Savjet osnovan i njegovo postupanje jasno ukazuje na činjenicu da je organizovana grupa pojedinaca iz vlasti i onih bliskih vlastima već tada znala za vrijednost domena i učinila sve što je neophodno kako bi se, protivustavno i protivzakonito, dokopala višemilionskih iznosa koji bi inače pripadali Crnoj Gori. Tvrdnje stručne javnosti, koja se uključila u razmatranje ovog pitanja, da je cjelokupan postupak javne rasprave bio netransparentan dodatno potvrđuju navedene sumnje", kazale su Demokrate.

Bonus video: