Vujačić: UMHCG neće potpisati Sporazum o saradnji sa Skupštinom

124 pregleda 0 komentar(a)
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2016. 15:18h

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore neće potpisati Sporazum o saradnji sa Skupštinom Crne Gore, saopštila je direktorica Udruženja Marina Vujačić.

Kako je Vujačić navela u pismo koje je uputila Skupštini prvi i osnovni razlog je da u poslednje vrijeme Skupština, kao najviši zakonodavni organ "krši i nepoštuje zakone koje je sama usvojila" što osim pravne nesigurnosti izazaiva i za posledicu ima ogromno nepovjerenje građana i organizacija koje ih predstavljaju u ovaj organ vlasti.

"Kao izvršna direktorica UMHCG direktno sam došla u situaciju da prilikom glasanja o članovima Savjeta Agencije za elektronske medije budem diskriminisana po nepoznatim kriterijuma i osnovama, a Zakon o elektronskim medijima i njegov član 28, stav 3 budu prekršen,i prvo od strane poslanika/poslanica u Administrativnom odboru, a potom i na plenumu od strane skoro svih prisutnih poslanika/poslanica osim poslanika Andrije Popovića, koji je pokušao spriječiti ovakav čin. Nakon toga sam se obratila poslanicima sa zahtjevom da dostave pojašnjenje i razloge takvog glasanja, a od službe Skupštine smo zatražili pisano tumačenje koje do danas nijesmo dobili. Jedini poslanik koji mi je dostavio (bilo kakav) odgovor iz reda članova Administrativnog odbora je poslanik Aleksandar Damjanović, dok ni predsjednik Skupštine Darko Pajović ni nakon više od mjesec dana nije dostavio obećano tumačenje, pa čak ni nakon pisanog zahtjeva od strane NVO Akcija za ljudska prava", navela je Vujačić.

Potpisivanje Sporazuma, kako je dodala, u vrijeme "kada Skupština i njen predsjednik grubo krše zakon" bi bilo potpuno besmisleno i degradirajuće za nezavisne predstavike/ce NVO.

"Dodatno, uprkos pomisli da je ovo kraj manipulacija i ovakvog odnosa Skupštine prema NVO i građanima/kama, nakon napuštanja sastanka sa predsjednikom Skupštine sam obaviještena da je naš protestni izlazak okarakterisan od strane njega samoga kao "unaprijed pripremljen politički performans". Ovakva neutemeljena kvalifikacija u nedostatku argumenata je i grubo vrijeđanje osoba s invaliditetom i njihovih predstavnika koji ne prihvataju omalovažavanje njihovog kritičkog zalaganja za demokratiju i vladavinu prava. Na kraju, da bi predsjednik ogolio svoj stav na plenarnom zasijedanju u noći 25. jula u diskusiji sa drugim poslanicima u želji da omalovaži, uvrijedi, potcijeni i ukaže na nečiju nevrijednost iskoristio je termin "moralni i politički patuljci". Upotrebu ovakvog termina u bilo kojoj, a posebno u komunikaciji nekoga ko obavlja ovako važnu državnu funkciju smatram diskriminatornom, a posebno imajući u vidu da novi Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, u članu 9 prepoznaje govor mržnje i omalovažavanje kao oblik diskriminacije", navela je Vujačić.

Omalovažavanje je doživljavanje lica sa invaliditetom kao manje vrijednih i manje sposobnih članova društva.

"Diskriminacijom u smislu stava 1 ovog člana, smatra se i sprovođenje kampanja ili korišćenje terminologije koja širi, podstiče i pravda kršenje ljudskih prava i jednakosti lica sa invaliditetom, kao i omalovažavanje tih lica.“ Korišćenje termina "patuljak" diskredituje osobe niskog rasta, a posebno u konotaciji moralni "patuljak". O radnjama koje ću preduzeti povodom ovoga će javnost biti informisana, u nadi da će Skupština nekada povratiti povjerenje i ugled koji joj pripada po svim načelima demokratije i izviniti se za nekorektno postupanje njenog predsjednika svim osobama s invaliditetom u Crnoj Gori, a posebno osobama niskog rasta. Prethodno iz razloga što od Darka Pajovića ne očekujem nikakvo izvinjenje jer isto ne može proizvesti satisfakciju zbog težine uvrede koju sam prethodno doživjela", zaključila je Vujačić.

Bonus video: