NIJE ISPOŠTOVAN PRVI ROK

Kovačević: Institucije su prekršile Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

"Pored obaveze objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga Ministarstvo finansija i opštine imaju obavezu petnaestodnevnog objavljivanja izvoda iz trezora i analitičkih kartica o potrošnji iz budžetske rezerve, od dana raspisivanja izbora", kazala je Kovačević
52 pregleda 1 komentar(a)
Milica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Milica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.07.2016. 10:12h

Institucije nijesu adekvatno ispunile prvu obavezu objavljivanja izvoda iz trezora i analitičkih kartica o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve, čime su prekršile Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kazala je predsjednica CDT-a Milica Kovačević.

"Pored obaveze objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga Ministarstvo finansija i opštine imaju obavezu petnaestodnevnog objavljivanja izvoda iz trezora i analitičkih kartica o potrošnji iz budžetske rezerve, od dana raspisivanja izbora", kazala je Kovačević.

Ona navodi da Ministarstvo finansija nije objavilo ove podatke u predviđenom roku. "Iz tog resora nam je saopšteno da će to biti učinjeno u toku dana", kazala je Kovačević.

U saopštenju se navodi da Opštine Bijelo Polje i Budva nijesu objavile ni jedan od obaveznih podataka.

"Informacije o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve nemaju opštine Andrijevica, Bar i Ulcinj. Navedenoj informaciji na veb stranici Opštine Petnjica ne može pristupiti, dok Opština Rožaje nije objavila podatke zbog kako su nam rekli "kvara servera trezora"", saopštila je Kovačević.

Ona je kazala da podaci o potrošnji iz lokalnog trezora nisu kompletni za opštine Andrijevica, Bar, Herceg Novi i Ulcinj.

"Takođe, još uvijek nije riješeno pitanje objavljivanja podataka za Opštinu Gusinje, koja nema svoju zvaničnu veb stranicu", kazala je Kovačević.

Ona je dodala da Opštine Andrijevica, Bar, Bijelo Polje, Budva, Gusinje (nema zvanični sajt) Rožaje i Ulcinj takođe nijesu objavile analitičke kartice sa podacima o iznosu i broju korisnika svih oblika socijalne pomoći, kao i podatke o vrstama i primaocima socijalne pomoći.

"Ministarstvo rada i socijalnog staranja je ispunilo ovu zakonsku obavezu. To minstarstvo i lokalne samouprave od dana raspisivanja izbora imaju obavezu petnaestodnevnog objavljivanja podataka o korisnicima socijalne pomoći", kazala je Kovačević.

LKOvačević navodi da iako je moguće da u nekim opštinama nije bilo izdvajanja za socijalna davanja i potrošenje iz budžetske rezerve, to nije navedeno.

"Navedene institucije su u obavezi da ove podatke prikupljaju i petnaestodnevno objavljuju, u skladu sa rokovima Agencije za spječavanje korupcije.Prva tri roka su:

  • 27. jul za period od 12. do 26. jula
  • 11. avgust za period od 27.jula do 10. avgusta
  • 26. avgust za period od 11. Do 25. avgusta

Metodologija monitoringa

Kovačević je saopštila da je CDT nakon isteka sinoćnjeg roka pretraživao internet stranice, Ministarstva finansija, Ministarstva socijalnog rada i staranja i 23 opštine i provjeravao da li su objavljeni podaci o rashodima iz budžetske rezerve i lokalnog trezora, kao i socijalnim davanjima.

"Istraživački tim CDT-a detaljno je provjerio veb sajtove ministarstava i opština kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač", kazala je Kovačević.