„Trojka” napušta Đukanovićevu Vladu?

“Nećemo dozvoliti da poništavanje sporazuma prođe bez krupnih političko-institucionalnih posljedica”, rekao je Lekić
71 komentar(a)
Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić
Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić
Ažurirano: 28.07.2016. 05:51h

Ukoliko u Skupštini bude usvojen novi ugovor sa kompanijom A2A, partije opozicione trojke, koje su ušle u Vladu izbornog povjerenja, izaći će iz nje.

Lideri Demosa i SDP-a su to juče najavili, nakon što je premijer Milo Đukanović prije dva dana iz Berana otvoreno poručio da neće poštovati Sporazum o slobodnim izborima, koji propisuje konsezus u Vladi oko ključnih odluka.

Danas će sa pres konferencije lider GP URA Žarko Rakčević i zvanično upozoriti Đukanovića da ne prihvataju kršenje Sporazuma.

Skupština bi takođe danas trebalo da raspravlja o novom Vladinom predlogu ugovora sa A2A, za koji trojka smatra da je štetan za državu. URA, Demosu i SDP-u su međutim sporne i izmjene medijskih zakona koje DPS ne podržava iako su propisane sporazumom, kao i raspisani tender za Buljaricu. Takođe i izmjena Zakona o legalizaciji neformalnih objekata - koja je na dnevnom redu sjednice parlamenta.

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je juče “Vijestima” da “partije čiji kadrovi participiraju u Vladi neće dozvoliti nasjedenja na Đukanovićeve provokacije i donositi ishitrene poteze, posebno ne na premijerovom neodogvornom nivou koji je ispoljio izjavama u Beranama”.

“S druge strane, sasvim izvjesno Demos sa političkim partnerima u vladi izbornog povjerenja neće dozvoliti da Đukanovićevo poništavanje Političkog sporazuma i Lex specijalisa prođe bez krupnih političko-institucionalnih posljedica,” poručio je on.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić kaže da ”opoziciona trojka mora naći način kako bi izlaskom iz Vlade kaznili premijera za kršenje sporazuma”.

Na pitanje Televizije Vijesti” kada će trojka imati konačan stav, on je u Bijelom Polju rekao da su uputili zajednički predlog ugovora sa A2A vicepremijeru Vujici Lazoviću.

“”Premijer očigledno hoće da sruši sporazum i pobjegne od kontrole, pa traži način da otme još nešto, sruši Vladu izbornog povjerenja”, rekao je on.

Krivokapić je pozvao Đukanovića da još jednom provjeri šta je potpisao. ”Ako ne želi da ga doživljavaju kao petparačkog premijera mora da poštuje Sporazum, koji on želi da sruši”, rekao je Krivokapić. Lideri trojke, kao i njihovi ministri u Vladi, razgovarali su prethodnih dana u više navrata o kršenju sporazuma i za njih je nesporno da zbog toga moraju da napuste Đukanovićev kabinet. Sporan im je jedino način kako to uraditi. Premijer je u Beranama rekao da ne da pet para za prozivke da krši sporazum.

Đukanović uoči izbora hoće da proturi vrlo sumnjive poslove

“Vrlo brzo će se u javnosti razjasniti i pozadina i posljedice nervoznih izjava Đukanovića u Beranama, gdje je zloupotrebljavajući status premijera obavljao stranačku izbornu kampanju. Naime, crnogorska javnost će saznati da li se radi o novom i nekontrolisanom verbalnom ispadu premijera Đukanoviće ili njegovoj smišljenoj radikalizaciji prilika s ciljem razbijanja prelazno tehničke vlade izbornog povjerenja,” rekao je lider Demosa komentarišući premijerov istup u Beranama, kada je rekao da neće dozvoliti blokadu rada Vlade i da su kritike za kršenje sporazuma politikanstvo, za koje ne da ni pet para.

“ Ono što je očigledno u ovom trenutku jeste njegovo javno nepoštovanje odredaba Političkog sporazuma i Lex specijalisa. Razumije se, on time preuzima i odgovornost za posljedice pred domaćom javnošću i međunarodnim adresama koje su i tražile kontrolu izbornog procesa,” rekao je Lekić.

On kaže da su u ovom trenutku su sasvim jasne dvije stvari.” Naime, pokušaj onemogućavanja dalje kontrolne uloge opozicionih predstavnika u državnim institucijama je uslijedio nakon rezultata opozicije u demontiranju nezakonitih radnji u državnim institucijama. Đukanovićeva stranka je već javno protestovala zbog otkaza u MUP-u DPS kadru iz Pljevalja, inače pravno procesuiranog aktera afere Snimak. U toku su i mnoga otkrivanja izvođača i podizvođača korupcionaških poslova u državnim institucijama, državnim preduzećima i društvenim subjektima u nadležnosti opštine. Posebno su otkrivane zloupotrebe u oblasti socijalne oblasti i pomoći,” rekao je.

Lekić navodi i da vrh vlasti brinu i napori ministra unutrašnjih poslova u saradnji sa tužilaštvom, posebno specijalnim, sve do kontrole i unaprijeđivanja izbornog procesa. “ Od početka se veliki otpori pružaju nastojanjima da se društveni poslovi odvijaju uz poštovanje principa javnosti. Po mnogim indikacijama, druga Đukanovićeva namjera jeste da kupljenom parlamentarnom većinom uoči samih izbora proturi vrlo sumnjive zakonske i poslovne inicijative,”naveo je lider Demos-a.

Bonus video: