Dedović: DIK na samom početku napravio korak unazad

Nova ograničenja DIK-a podrazumijevaju zabranu pristupa posmatrača bitnim radnjama u izbornom procesu
1 komentar(a)
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.07.2016. 10:56h

Član DIK-a Vlado Dedović saopštio je da je saglasan sa stavovima CDT-a u vezi uvođenja ograničenja za posmatrače izbore, ta da cijeni da bi Državna izborna komisija morala hitno da izmijeni sadržaj ovlašćenja za praćenje rada organa za sprovođenje izbora.

"Kao član Državne izborne komisije ispred civilnog društva cijenim da je sadržaj ovlašćenja kojim se akredituju predstavnici organizacija civilnog društva za praćenje izbora korak unazad kada je riječ o demokratizaciji izbornih procesa u Crnoj Gori. Lično sam na sjednici DIK-a iznio svoje protivljenje ograničavanju prava posmatrača izbora, uvođenjem nepoznatih standarda shodno kojima posmatrač akreditovan za praćenje rada organa za sprovođenje izbora izbora može prisustvovati samo sjednicama izbornih komisija, ili da na biračkom mjestu može biti samo jedan posmatrač nevladine organizacije ovlašćene za praćenje izbornih procesa", navodi Dedović.

On dodaje da je na ovaj način je na samom početku izbornog procesa napravljen korak unazad kada je riječ o poštovanju međunarodnih standarda i dobrih praksi u izbornim procesima.

Kako je ranije saopšteno iz CDT-a, nova ograničenja DIK-a podrazumijevaju zabranu pristupa posmatrača bitnim radnjama u izbornom procesu: provjeri potpisa i potvrđivanju izbornih lista, štampanju, preuzimanju i distribuciji izbornog materijala, obukama za izbornu administraciju, nadgledanju važnih izbornih radnji u opštinskim izbornim komisijama, naročito u izbornoj noći.

Bonus video: