DF predao Odboru prijavu protiv Mustafića, Stanišića i Jelića

Prijava protiv Jelića podnijeta je jer je, kako se navodi, neovlašćeno snimao događaje u plenarnoj sali Skupštine mobilnim telefonom i javnosti selektivno dostavio snimke, čime je, dodaje se, pokušao i da taj događaj u javnosti prikaže na tendenciozan način koji je usmjeren ka diskreditaciji poslanika DF-a
80 pregleda 7 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Zoran Đurić
Suljo Mustafić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.07.2016. 14:44h

Demokratski front (DF) predao je danas Odboru za ljudska prava i slobode prijavu protiv potpredsjednika Skupštine, Sulja Mustafića, i poslanika Obrada Stanišića i Zorana Jelića zbog, kako su saopštili, kršenja odredbi Etičkog kodeksa prilikom incidenta u parlamentu 4. jula.

„Prijavu je u ime DF-a potpisao predsjednik Kluba poslanika, Milutun Đukanović, a adresirana je na zamjenicu predsjednika odbora, Ljiljanu Đurašković, koja je shodno odedbama Etičkog kodeksa poslanika nadležna za sazivanje i predsjedavanje sjednicom“, saopšteno je iz DF-a.

DF je zatražio da se na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode, koju je sazvao predsjednik parlamenta Darko Pajović, u dnevni red uvrste i prijave koje je Front podnio protiv Mustafića, Stanišića i Jelića.

Mustafić je, kako se navodi u prijavi, bez potrebe odredio pauzu sjednice Skupštine, nakon čega se povišenim i neprimjerenim tonom, bez ikakvog razloga, obratio poslanicima DF-a sa netačnim tvrdnjama da su mu na protestima upućivali riječi „Suljo, Turčine".

“Time je stvorio potencijalne pretpostavke da se podstaknu međunacionalne i međuvjerske tenzije. Bespotrebnim određivanjem pauze, Mustafić je otvorio prostor za verbalne sukobe koji su prouzrokovani provociranjem poslanika DF-a od poslanika Demokratske partije socijalista Obrada Stanišića“.

Prijava protiv Stanišića podnijeta je zato što se, kako je navedeno, više puta na neprimjeren način obraćao poslanicima DF-a, dobacio i ometao izlaganje poslanika, da bi nakon određivanja pauze od Mustafića, započeo verbalni konflikt sa poslanicima DF-a uz pozive a fizički obračun, čime je izazvao incident u plenarnoj sali.

„Zbog provokacija i netačnih navoda koje je iznio Stanišić, ozbiljno je ugrozio dignitet poslanika i Skupštine, jer je posebno opasno ustanoviti pravilo da izrečene neistine u parlamentu mogu proći nesankcionisano“.

Prijava protiv Jelića podnijeta je jer je, kako se navodi, neovlašćeno snimao događaje u plenarnoj sali Skupštine mobilnim telefonom i javnosti selektivno dostavio snimke, čime je, dodaje se, pokušao i da taj događaj u javnosti prikaže na tendenciozan način koji je usmjeren ka diskreditaciji poslanika DF-a.

Bonus video: