Karasik: SAD da uslove NATO Đukanovićevom ostavkom

“Prijem Crne Gore razdražuje Rusiju, a to je nešto što Donald Tramp neće dozvoliti. Štaviše, kao mala i prilično siromašna država, njen ekonomski doprinos evropskoj bezbjednosti je minimalan”, napisao je Karasik u autorskom tekstu za vašingtonski list “The Hill”.
92 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.07.2016. 05:59h

Prije nego što se Crna Gora pridruži NATO, američki Senat bi trebalo da podršku članstvu uslovi odlaskom premijera Mila Đukanovića sa vlasti i obuzdavanjem korupcije, poručuje Teodor Karasik.

Ovaj stručnjak za nacionalnu bezbjednost, specijalizovan za Evropu i Bliski istok, analizirao je primjer Crne Gore iz ugla politike republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa.

“Prijem Crne Gore razdražuje Rusiju, a to je nešto što Donald Tramp neće dozvoliti. Štaviše, kao mala i prilično siromašna država, njen ekonomski doprinos evropskoj bezbjednosti je minimalan”, napisao je u autorskom tekstu za vašingtonski list “The Hill”.

Karasik navodi da će nasljednik Baraka Obame morati da se bavi ovim problemom. “Predsjedništvo Hilari Klinton bi vjerovatno bilo popustljivo prema kriminalcu Đukanoviću, dok bi Trampova administracija mogla prosto da ukloni Crnu Goru sa rasporeda NATO, nevoljna da nepotrebno razdražuje Kremlj”, ocijenio je.

Navodna korumpiranost Đukanovića bi pojačala kritičan pristup Trampa prema NATO članstvu za Crnu Goru i ojačala njegove pozive za ponovno razmatranje ciljeva, misija i podjela tereta u NATO, piše on. Autor ističe da je korupcija u Vladi prisutna na najvišim nivoima.

“Đukanović, poznat kao 'otac crnogorske nacije', jedan je od najkorumpiranijih lidera u svijetu. Đukanović i njegova porodica tretiraju Crnu Goru kao privatno zemljište gdje pohlepa i nasilje idu ruku pod ruku”, ocijenio je Karasik, dodavši da on kontroliše nekretnine i akcije kompanija vrijedne najmanje 14,7 miliona dolara.

U članku “Senat da riješi NATO-ov problem Crne Gore” pominje se veza Đukanovića sa napadima na medije, švercom cigareta, umiješanost njegove porodice u aferu Telekom i sumnjive poslove Prve banke.

“Senat mora razotkriti Đukanovićev režim, time uslovljavajući njegov odlazak kao uslov bez kojeg Crna Gora neće biti članica NATO”, poručio je Karasik.

Dodao je da se Đukanović bogati dok širi toksično okruženje neophodno za širenje organizovanog kriminala i korupcije.

“Vrijeme je da Senat očisti Crnu Goru prije nego što uđe u NATO”, zaključio je on.

Bonus video: