Vuković: Odnosi CG i Rusije nisu toliko zategnuti da se mogu odraziti na Lukšićevu kandidaturu

"To što je Lukšić, na Savjetu bezbjednosti UN-a dobio dovoljan broj glasova da ostane u trci, potvrđuje da to što radi ima odjeka", smatra Vuković
81 pregleda 7 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2016. 16:12h

Kandidatura Igora Lukšića za generalnog sekretara UN-a od velikog je značaja za međunarodno pozicioniranje Crne Gore, a javnost u zemlji toga nije svjesna, kazao je u intervju portalu Antene M Siniša Vuković, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu.

Crnogorski kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Igor Lukšić prvo glasanje u Savjetu bezbjednosti završio je na 11. od 12 mjesta, piše britanska agencija Rojters.

"To što je Lukšić, na Savjetu bezbjednosti UN-a dobio dovoljan broj glasova da ostane u trci, potvrđuje da to što radi ima odjeka", smatra Vuković.

Vuković vjeruje da odnosi Crne Gore i Rusije nisu toliko zategnuti da se mogu odraziti na Lukšićevu kandidaturu.

ANTENA M: Naš kandidat Igor Lukšić nastavlja trku za generalnog sekretara UN-a. Koliko prvo glasanje ima uticaja na buduća?

"Prije svega treba znati da nedavno održano tajno glasanje samo po sebi nije obavezujuće. Igor Lukšić, kao jedan od kandidata, dobio je neku vrstu indikacije kakvo je raspoloženje unutar Savjeta bezbjednosti. S obzirom na to da ne znamo kako je ko glasao i da je to bilo neformalno glasanje, ne treba praviti od toga neku veliku temu. Iz ovoga bi trebalo izvući pouku da su neka velika očekivanja, u vezi sa izborom novog generalnog sekretara, dovedena u pitanje. Još jednom podvlačim da se tokom prvog glasanja testiralo raspoloženje unutar SB. Igor Lukšić je dobio neku vrstu potvrde da ono što radi ima odjeka. Međutim, itekako je dug put do konačnog izbora generalnog sekretara".

ANTENA M: Vjerujem da je i Vama iznenađenje to što je Portugalac Antonio Gutereš trenutno, nakon prvog kruga glasanja, kandidat sa najviše šansi?

"Mislim da su svi iznenađeni. On je, na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama bio predstavljen kao neko ko je u posljednjem trenutku odlučio da se kandiduje, dolazi iz zapadno-evropske grupe... Naravno, riječ je o čovjeku koji je itekako poznat u diplomatskim krugovima i ima bogat CV. Međutim, za njega se nije pretpostavljalo da može imati veću podršku u Savjetu bezbjednosti. Navešću jedan primjer: Danilo Tirk je prije tri godine održao prvo predavanje, prezentaciju na Univezitetu Džons Hopkins, gdje ja radim. Neki ljudi su veoma rano počeli kampanju i zato me ne čudi što je Tirk tako visoko kotiran iako se, prije svega u medijima, nije puno pojavljivao. Tirk, kao i Gutereš, nije bio pristan u mdijima. Oni, koji su bili glasni u medijima, na kraju nisu dobili veliku podršku. Osnovni zaključak koji se može izvesti je taj da dobro pozicioniranje Gutereša znači dobro lobiranje unutar Ujedinjenih nacija. Najefikasnije je lobiranje unutar sistema UN-a a tek onda neka vrsta javne kampanje, javne diplomatije. To što je Gutereš sad prvi, međutim, ništa ne znači. Ovo je samo početna, probna faza.

ANTENA M: Glasna je bila poruka da bi na čelu UN-a trebalo da sjedi generalna sekretarka. Prema relativno pouzdanim informacijama, Irina Bokova, koja je možda bila i favorit, sad dijeli treće mjesto po broju pozitivnih glasova. Slabe li šanse da se žena prvi put nađe na čelo UN-a?

"Jedno je očekivanje, drugo su mogućnosti. Ništa nije obavezujuće u ovom procesu niti se što može smatrati moranjem. Bokova je itekako bila prisutna u medijima, sa rezultatima službenika UN-a. Znamo što se desilo u Palestini dok je bila na čelu Unesco-a. Neformalno, prema Bokovoj zapadne zemlje imaju otpor zbog njenog političkog uticaja koji je kontrirao njihovim interesima u određenom trenutku. Dakle, želja da žena vodi UN nije istrošena. Da li će to biti visoko kotirana Irina Bokova, pitanje je. Moram da naglasim sljedeće. Ovo je prvi put da se javno ističu kandidature i da se javno govori o platformama kandidata. Malo ko zna da je tokom prethodnog ciklusa, aktuelni GenSek Ban Ki Mun imao najmanju podršku u Savjetu bezbjednosti. Smatrao se, u tom trenutku, najjačim kandidatom jer je imao najmanju podršku! Ništa nije sigurno. Ovo su zakulisne radnje, političke igre koje će se odvijati daleko od očiju javnosti. Vidjećemo ko će biti prihvatljiv za sve. Taj neko će biti rezultat kompromisa; neko ko nije istican u prvi plan u početku a postaće itekako dobar kandidat jer su svi ostali diskreditovani. Ko će biti budući generalni sekretar itekako će zavisiti od raspoloženje stalnih članica SB UN-a. Prije svega mislim na Rusiju. Ne treba zanemariti da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, tokom obraćanja UN-u, rekao da očekuje da neko iz istočno-evropske grupe zemalja bude na čelu Ujedinjenih nacija".

ANTENA M: Lukšić je već pitan hoće li činjenica da je Rusija stalna članica Savjeta bezbjednosti uticati na njegov plasman, s obzirom na to da su pogoršani odnosi naše dvije države. Što Vi očekujete?

"Sigurno Lukšiću ne pomaže ako Crna Gora ima zategnute odnose sa Rusijom. Ja mislim da odnosi nisu toliko zategnuti da se to može odraziti na Lukšićevu kandidaturu. Pitanje koje se Lukšiću stalno postavljalo je kako će on pomiriti istok i zapad. Imao sam priliku više puta da ga slušam i smatram da su njegovi odgovori diplomatski, odmjereni, izbalansirani. Ako bi postao generalni sekretar, Lukšić ne bi predstavljao samo Crnu Goru već duh Ujedinjenih nacija. Prema mom mišljenju, Lukšić je želio da se pokaže kao most između produbljenih razlika. Čini mi se da su njegovi stavovi o Rusiji bili itekako odmjereni i imali su dobrog odjeka i u Vašingtonu i u Moskvi".

ANTENA M: Lukšić je jedini kandidat koji je kampanju usmjerio na mlade, na njihovo uključivanje u donošenje odluka. Potencirao je ono što drugi nisu. Koliko to može da doprinese njegovom uspjehu?

"Lukšić je u prednosti kad su posrijedi godine, jer je najmlađi kandidat, i on može da igra na kartu mladih. UN bi trebalo da imaju bolju komunikaciju sa budućim generacijama jer do sada je i nije bilo. Bio on ili ne generalni sekretar, makar je pokrenuo tu temu. Primijetio sam da su, nakon njega, i drugi kandidati počeli da govore o mladima. Lukšić je pokrenuo priču koja će i u buduće biti značajna. Koliko ćeto njemu pomoći, kad je posrijedi njegova kandidatura teško je reći. Iskren da budem, bazirati uspjeh na jednoj temi je veoma teško. Ali mladi su tema po kojoj on može biti prepoznat unutar UN-a.

ANTENA M: Bez obzira na to kakav bude plasman Lukšića, kako mislite da će ta kandidatura da se odrazi na Crnu Goru? Kakve benefite očekujete?

"Čini mi se, iako ću zvučati grubo, da javno mnjenje u Crnoj Gori nije svjesno značaja prisustva njihovog predstavnika na tako visokoj međunarodnoj razini. Što se tiče međunaronog pozicioniranje, ovo je Crnu Goru od velikog značaja. Predstavljamo se kao neko ko je spreman da se uključi u igru, da donese nove ideje, da razgovara, neko ko daje na važnosti kolektivnom sistemu kakav je UN. Na taj način Crna Gora šalje sliku o tom koliko ozbiljno doživljava UN kao instituciju i koliko je spremna da doprinese njenom jačanju. To, vjerujte, u diplomatskim krugovima, nije mala stvar. Primjećujem sve veći prodor Crne Gore u nekim radim tijelima, manjim grupama UN-a što je veoma važno za državu. Jer, kako kažu, „ako nisu za stolom, bićeš na stolu.“ Crna Gora tako, ne samo što daje sebi na značaju, već štiti svoje interese na najbolji mogući način, zaključio je Vuković.

Bonus video: