Vujanović ponovo ne da Glavni grad

Vujanović po istom zakonu donosio odluke o raspisivanju izbora u opštinama kod kojih je došlo do teritorijalne promjene, kaže Bečić
3 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.07.2016. 08:01h

Predsjednik Filip Vujanović raspirao je juče izbore u Budvi i Kotoru istovremeno sa parlamentarnima, koji su zakazani za 16. oktobar. Međutim, i dalje odbija da zakaže i izbore u Glavnom gradu i dvije njene opštine.

Izbori bi mogli biti održani istog dana i u Gusinju, pošto je Vlada 7. jula na predlog MUP-a raspustila Skupštinu opštine.

Da izbori istog budu održani u Beranama traži DPS, u Andrijevici SDP a Demokrate u Nikšiću.

Vujanović je juče poručio da nema zakonskog osnova za zakazivanje izbora u Glavnom gradu i njegovim opštinama.

Tuzi i Golubovci nijesu konstituisani kao samostalne opštine niti su Zakonom o teritorijalanoj organizaciji označene među njima. “Samo je izmijenjen njihov status u okviru Glavnog grada uz veći nivo lokalne samouprave i unaprijeđenu poziciju lokalne jedinice Glavnog grada,” pojašnjeno je iz Kabineta Vujanovića.

“Prema tome, apsolutno ne postoji osnov za zakazivanjem izbora u Glavnom gradu, i njegovim opštinama Golubovci i Tuzi. To zakazivanje bi bilo posljedica drastične zloupotrebe tumačenja zakona koji je pogrešno tretirao pitanje koje nije u njegovoj ingerenciji. Prema tome, Glavni grad, Golubovci i Tuzi mogu imati izbore, prije isteka mandata, samo ako njihove skupštine skrate mandate”, zaključuje se u saopštenju.

Međutim, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić kazao je da je Vujanović po istom zakonu u više navrata donosio odluke o raspisivanju izbora u opštinama kod kojih je došlo do teritorijalne promjene.

“U državi u kojoj predsjednik države ima takav odnos prema zakonu sopstvene države, nema demokratije niti može zaživjeti vladavina prava”, ocijenio je Bečić.

Dodao je da su odredbe Zakona o teritorijalnoj organizaciji toliko jasne i obavezujuće da im tumač ne treba. “Navedene, zakonom utvrđene obaveze predsjednik Crne Gore do sada nije izvršio, pokušavajući da drastično kršenje zakona, na opšte zaprepašćenje stručne i ukupne javnosti ovoga puta opravda ocjenom da je u pitanju zakon koji se ne smije primijeniti, jer je pogrešno tretirao pitanje koje nije u ingerenciji tog zakona”.

Bonus video: