Lekić: Jedan od prvih uslova za obnovu Kotora je dekriminalizacija grada

On je naveo da Kotor, ako je blistao u doba humanizma i renesanse, razvijaući se i nakon toga na svoj osoben način, danas u doba "nehumanizma i devastacije Crne Gore" doživljava duboku agoniju
29 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2016. 10:51h

Lider Demosa Miodrag Lekić ocijenio da je poslednji trenutak za početak osmišljenje ekonomske i duhovne obnove Kotora i da je jedan od prvih uslova dekriminalizacija grada.

Lekić je na sastanku sa članovima i simpatizerima Demosa u Kotoru, kazao da će se ta stranka, koja je za kratko vrijeme prepoznata ozbiljnošću i kompetentnom spremnošću da doprinese demokratskoj, ekonomskoj i kulturnoj reformi Crne Gore, posebno posvetiti politici ekonomske i duhovne obnove Kotora i Boke Kotorske.

"Demos će to pokazati već na prvim izborima, a u Kotoru 16. oktorbra sasvim izvjesno doprinijeti, zajedno sa drugim demokratskim snagama, pobjedi politike ekonomsko-kulturne obnove kotorske opštine, čiji je preduslov hitna dekriminalizacije grada", kazao je Lekić, saopšteno je iz Demosa.

On je naveo da Kotor, ako je blistao u doba humanizma i renesanse, razvijaući se i nakon toga na svoj osoben način, danas u doba "nehumanizma i devastacije Crne Gore" doživljava duboku agoniju.

"Radi se o gradu, koji je dugo u istoriji bio kulturni, pomorski, ekonomski, dominantno prijateljski rival Dubrovnika. Ako mi ovdje ne znamo mnogo o tradiciji Kotora, sasvim sigurno to znaju u Veneciji, velikom istorijskom partneru Kotora", naveo je Lekić.

On je ocijenio da je gorko saznanje za građana Kotora i za sve njegove poštovaoce, da grad u kojem se nalazu 70 odsto nepokretnog kulturnog blaga Crne Gore danas poznat po mafiji, crnim hronikama i kriminalnim obračunima.

"Devastacija Kotora, primarno ekonomska sa sistematskim uništavanjem nekada uspješnih preduzećima, nije pala s neba. Ona je kontinuirano trajala primarno i u uslovima neodgovorne i nekontrolisane vlasti u Podgorici i Kotoru. I njihovih korumpinarnih segmenata za cijelo to vrijeme", kazao je Lekić.

On smatra da je poslednji trenutak za početak osmišljenje ekonomske i duhovne obnove Kotora.

"Jedan od prvih uslova je dekriminalizacija grada. To je imperativ za cijelu Crnu Goru. Prema Kotoru i Boki Kotorskoj Crna Gora ima i specifične obaveze", poručio je Lekić.

Bonus video: