HRA: Zakazati saslušanje povodom izmjena Zakona o medijima

"Otvaranjem rasprave o potrebi za izmjenama i dopunama Zakona o medijima Odbor bi faktički otvorio i raspravu o stanju medijskih sloboda, koju Skupština do sada nije organizovala, uprkos izričitim preporukama Savjeta Evrope i Evropske komisije“
0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 21.07.2016. 15:07h

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na predsjednika i članove skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da zakažu i održe konsultativno saslušanje povodom Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima.

Članovi Odbora su, podsjećaju iz HRA, jednoglasno odlučili 7. decembra prošle godine da će konsultativno saslušanje biti održano.

HRA je, kako su saopštili nevladine organizacije (NVO) iskazala volju da prisustvuje saslušanju i doprinese raspravi.

"HRA, naravno, podržava održavanje šire rasprave o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o medijima i predlažemo da se na konsultativno saslušanje pozovu ministri kulture i pravde, stručnjaci iz medijske zajednice, akademske javnosti, NVO-a koji se bave slobodom izražavanja i drugi relevantni sagovornici“, navodi se u pismu HRA predsjedniku i članovima Odbora.

Iz te NVO podsjećaju da su inicijativu u tom pravcu, zajedno sa predlogom izmjena Zakona o medijima, podnijeli 10. novembra prošle godine.

Kako navode, Odbor je 7. decembra odlučio da se rasprava održi i da će na nju „pozvati sve predlagače i kompetentne stručnjake zbog davanja doprinosa poboljšanju i unaprjeđenju pitanja iz ove oblasti“.

"Otvaranjem rasprave o potrebi za izmjenama i dopunama Zakona o medijima Odbor bi faktički otvorio i raspravu o stanju medijskih sloboda, koju Skupština do sada nije organizovala, uprkos izričitim preporukama Savjeta Evrope i Evropske komisije“, navodi se u pismu HRA.

Pored toga, kako navode, Zakon o medijima nije mijenjan 13 godina, dok države u regionu imaju novije i modernije zakona o medijima.

Bonus video: