SDP: Neraspisivanjem izbora u PG, Tuzima i Golubovcima, Vujanović želi da održi DPS na vlasti

"Umjesto udovoljavanja partijskim interesima DPS koji znače održavanje vlasti po svaku cijenu, pa i po cijenu kršenja zakona, Vujanović treba da poštuje zakone ove države"
5 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.07.2016. 14:00h

Neraspisivanje lokalnih izbora u Glavnom gradu i skupštinama opština Golubovci i Tuzi od strane predsjenika države Filipa Vujanovića je pokušaj da se mimo zakona održi vlast DPS-a u ovim lokalnim samoupravama, saopštili su iz Glavnog odbora Glavnog grada SDP.

"Posebno je frapantno da se predsjenik Vujanović u obrazloženju takvog svog stava, odgovarajući na pitanje poslanika Đeljošaja, krije iza nepotpisanog mišljenja Zajednice opština, iako ima eksplicitnu zakonsku normu u članu 16 i 38 Zakona o teritorijalnoj organizaciji koja ne daje prostora za drugačije tumačenje. Promjena statusa gradskih opština Tuzi i Golubovci u status opština u sastavu Glavnog grada se, po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, smatra promjenom teritorijalnog statusa pa se shodno tome stiču uslovi za raspisivanje izbora za skupštine opštine Tuzi i Golubovci, a time i za Skupštinu Glavnog grada", navode iz SDP.

Zato, kako je saopšteno, Vujanović treba da poštuje zakone.

"Umjesto udovoljavanja partijskim interesima DPS koji znače održavanje vlasti po svaku cijenu, pa i po cijenu kršenja zakona, Vujanović treba da poštuje zakone ove države i time izvrši svoju ustavnu obavezu raspisivanja izbora u istoma danu sa redovnim parlamentarnim izborima", navodi se u saopštenju SDP.

SDP Podgorica takvo postupanje Vujanovića, kako su kazali, "smatra neodgovornim činom podrivanja ovog procesa koji može imati teške političke posljedice".

"Još uvijek ima vremena da doskorašnji potpredsjednik DPS-a promijeni odluku, raspiše izbore za Skupštinu Glavnog grada i skupštine opštine Tuzi i Golubovci, i time ne doprinese daljem narušavanju povjerenja u izbore", kazali su iz SDP.

Bonus video: